Stoltenberg: Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırısının bedeli ağır olacaktır

Sa, 30/11/2021 - 22:16

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri yığınak yaptığı iddiasını yeniden dillendirdi, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı herhangi bir saldırısının bedeli ağır olacaktır" dedi.

Welayet News  - Letonya’nın başkenti Riga’da NATO ülkelerinin Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Toplantıda konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, açıklamasında toplantıda üç konunun ele alındığını ve bunlar arasında “Rusya'nın Ukrayna ve çevresindeki askeri yığınağı, Belarus'taki rejimin eylemleri ve silahların kontrolünde NATO'nun lider rolünün” bulunduğunu belirtti.

'Savunmamızı ve caydırıcılığımızı güçlü tutuyoruz'

Stoltenberg, açıklamalarında Rusya'ya NATO ile diyaloğu yeniden başlatma çağrısında da bulunarak “NATO'nun Rusya'ya yönelik çift yönlü yaklaşımı değişmedi. Rusya'nın saldırgan eylem modeli karşısında savunmamızı ve caydırıcılığımızı güçlü tutuyoruz. Ayrıca diyaloğun hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Ne yazık ki Rusya son zamanlarda NATO ile diplomatik ilişkilerini kesmeye karar verdi. Rusya'yı bu kararından dönmeye çağırıyoruz ve NATO-Rusya Konseyi'ne yeniden katılmak için barış ve güvenlik yararına çağrıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

‘Ukrayna ve çevresindeki durum, değişken ve öngörülemez...’

Stoltenberg, toplantıda Ukrayna’ya olan siyasi ve pratik desteklerinin süreceğini belirtti ve “Ukrayna'yı Rusya'nın devam eden provokasyonlarına karşı ölçülü tepkisinden dolayı takdir ediyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Rusya’yı da ‘gerilimi azaltmaya’ davet eden NATO Genel Sekreteri,  “Rusya'yı daha fazla saldırgan eylemden caydırma amacımızda birlik halindeyiz” ifadelerini kullandı.

Belarus ve Lukaşenko hakkında: ‘Bu alaycı ve insanlık dışı’

Belarus konusunu da görüştüklerini yineleyen Stoltenberg, "Belarus'u ve Lukaşenko rejiminin Polonya, Letonya ve Litvanya üzerinde baskı kurmak için savunmasız insanları kullanmasını da ele aldık. Bu alaycı ve insanlık dışı" dedi.

Tüm NATO ülkelerinin nükleer silahların olmadığı bir dünyayı hedeflediklerini iddia eden Stoltenberg, Rusya ve Çin’in cephaneliklerini önemli ölçüde arttırdığını ve bundan endişe duyduklarını söyledi. 



Yeni yorum ekle