Suudi Koalisyonu Ayda 6 Milyon Varil Yemen Petrolünü Nasıl Yağmalıyor?

Çar, 03/11/2021 - 16:28

Altı yıldan fazla bir süredir Suudi Arabistan ve müttefikleri Yemen'e karşı yıkıcı bir savaş yürütüyor ve bu savaşta, sadece öldürüp yok etmekle kalmıyor, aynı zamanda petrol de dâhil olmak üzere Yemen halkının servetini de açıkça yağmalıyor.

Welayet News  - Yedi yıl önce San’a'nın uyardığı korku ve endişelere şahit olduk ve bugün herkesin de itiraf ettiği gibi, bu somut bir gerçek oldu.

Bugün bu endişeler ve somut gerçekler, Yemen halkının petrol ve gaz zenginliklerini yağmalama operasyonudur ve bugün yağmalanan Yemen petrolü konusundaki tahmin, ayda 165 milyon dolar değerinde altı milyon varil petroldür.

Yemen Petrol Şirketi Sözcüsü İsam el-Mütevekkil, Tesnim’e şunları söyledi: ‘Herkesin bildiği gibi Yemen'deki işgalci koalisyon, Yemen halkını kuşatma gibi eylemlerin yanı sıra ham petrolü talan ederek Yemen Cumhuriyeti'nin servetini de yağmalıyor. Bir ayda, 165 milyon dolardan fazla çaldı ve bu, sadece işgalci koalisyonun paralı askerleri tarafından yağmalanan ham petrolüdür.’

Ekonomik konular uzmanı ve Sanaa'daki Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Petrol Bakanının Danışmanı olan Hasan el-Zayidi de şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen’e gözlerini diken uluslararası taraflar arasında BAE ile Katar arasında büyük farklılıklar var. Bu anlaşmazlıklar BAE’yi, gaz kaynaklarına ya da gaz ihracat kaynağına hakim olmaya zorladı ve o dönemde Katar, Safar petrol sahasına (Marib eyaletinde) hakim olmayı hayal ediyordu ve böylece, bugün artan küresel talebin çoğalmaması için Safar aracılığıyla büyük miktarlarda gaz ihraç edebilir veya gaz ihracat operasyonlarını denetleyebilirdi.

Ülke servetinin planlı ve organize bir şekilde yağmalanmasında çalınan servet, ekonomik durumdaki çalkantıya ve Yemen Riyali'nin diğer yabancı para birimleri karşısındaki değerinin düşmesine büyük ölçüde katkıda bulundu. Özellikle, petrol ve gaz satışından elde edilen gelirler, Yemen'i işgal eden koalisyonun liderleriyle bağları veya bağlantıları olan Suudi Ulusal Bankası'ndaki kişilerin hesaplarına gitti.’

Yemen Petrol Şirketi Sözcüsü İsam el-Mütevekkil, bu konuda şunları söyledi: ‘Yemen halkının servetinden yağmalanan paralar Yemen bankalarına girseydi dolar düşerdi. Ancak tüm bu gelirler birikip Suudi bankalarındaki hesaplara yatırıldığında Yemen halkı bu paradan faydalanamıyor. Bu da döviz kurunu yükseltiyor ve ulusal para birimini devalüe ediyor ve aynı zamanda kurtarılan bölgelerdeki sabit döviz kurunun işgal altındaki bölgelerdeki döviz kurunu da etkilediğini görüyoruz.’

 

Sanaa’daki Yemen hükümeti, işgalci koalisyondan Yemen petrolü satın alan petrol şirketlerini ve paralı askerlerini, uygun zamanda uluslararası mahkemelerde yargılanacakları konusunda uyaran tahminler yayınladı ve bu konuda, bu şekilde petrol satışını yasaklayan ve Yemenliler ile bu şirketler arasında imzalanan sözleşme ve anlaşmalara aykırı olan uluslararası hukuka atıfta bulundu ve bu konuda birçoğuyla konuştuğunu vurguladı.

Sanaa'daki Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin petrol bakanının ekonomisti ve danışmanı olan Hasan el-Zayidi şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen'e yönelik saldırıda işgalci güçlerle ve onların paralı askerleriyle işbirliği yapan bu uluslararası şirketler, uluslararası hukuk altında faaliyet gösterdiklerini çok iyi biliyorlar. Sonuç olarak bu şirketlerin hırsızlık şirketleri ve yasadışı güçler ve unsurlarla işbirliği yapan mafya şirketleri olduğunu biliyorlar.

İkincisi, onlar ve Yemen arasında imzalanan anlaşmalar açıktır, anayasa ve kanunlar, ihracatın kaynakları ve ilgili tüm hususları belirlediği gibi bunları da belirlemiştir.

Herhangi bir ülkenin servetini çalma ve yağmalama operasyonu, her çağda ve dönemde işgalcilerin davranış ve eylemlerini yansıtmaktadır ve bu, altı yılı aşkın bir süredir Yemen’de görülen bir gerçektir. İşgalci koalisyonun ve paralı askerlerinin Yemen petrolünü çalıp satma ve gelirlerini yurtdışındaki banka hesaplarına aktarma eylemi bunu göstermektedir. Bu da ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor ve Yemen halkının acılarını ikiye katlıyor.’ 



Yeni yorum ekle