Abdulbari Atvan'dan Hizbullah'ın Tedbiri Hakkında Önemli Bir Analiz

Pt, 11/10/2021 - 09:16

Londra merkezli Rey el-Yevm gazetesi editörü Abdulbari Atvan, Pazar günkü başyazısında, bölgedeki olaylara dair önemli analizlerde bulundu.

Welayet News  - Abdulbari Atvan bir Arap atasözü olan "Ne bize rahmediyor, ne de Allah'ın rahmetinin üstümüze yağmasına izin veriyor." sözüne atıfta bulunarak, "Bu atasözü, ABD hükümeti ve Lübnan kriziyle, özellikle son birkaç ayda ülke genelinde yaşanan yakıt krizi ve elektrik kesintileriyle nasıl başa çıktığı konusunda tamamen gerçeği yansıtıyor." dedi.

Ray el-Yevm Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdulbari Atvan, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price'ın dünkü açıklamalarını "kışkırtıcı, zorbalık ve küstahça" olarak nitelendirdi. Ned Price şöyle demişti: "İran gibi sayısız yaptırıma maruz kalan bir ülkeden akaryakıt ithal etmek, Lübnan'daki akaryakıt krizine kalıcı bir çözüm olamaz. Bize göre bu tür bir adım halk ilişkileriyle oynamaktır ve sorunu çözme girişimi değildir."

Abdulbari Atvan, Price'ın sözlerine yanıt olarak şöyle dedi: "Üç İran tanker gemisinin Suriye'nin Banyas limanına gelmesi ve yüklerinin tankerlerle Lübnan'a nakledilmesi, Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın isteği ve İranlı yetkililerin buna derhal olumlu yanıt vermesine dayanan sürdürülebilir bir çözüm değilse, o zaman Bay Price söylesin; Amerika'nın çözümü nedir? Lübnan halkı yazın açlık ve sıcaktan, soğuk kış mevsiminde ise açlık ve soğuktan ölsünler mi?"

Tanınmış Arap gazeteci, İran'ın yeni dışişleri bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile yaptığı görüşmede Hizbullah Genel Sekreteri'ni "verdiği sözleri her zaman tutan biri" olarak nitelendirerek, "İran, müttefiklerini çaresiz bırakmayacak güçlü bir müttefiktir.” dedi.

Atvan'a göre bu açıklama, yalnızca Lübnan'daki müttefiklerini çaresiz bırakmakla kalmayıp, aynı zamanda tüm Lübnan ulusunu da yalnız bırakan ABD'ye ve son yıllarda Lübnanlıları aç tutmak için doğrudan veya bazı Arap rejimleri tarafından kuşatılmasına atıfta bulunuyor. Sonuç olarak, Lübnan ekonomik olarak çöktü, finansal olarak iflas etti ve kamu hizmetlerini kaybetti

Abdulbari Atvan, İran petrolüyle ilgili açıklamalarına atıfta bulunarak, İran'ın Lübnan halkını açlıktan ve sıcaktan kurtarmak için onlara yardım ettiğini ifade ederek şöyle dedi: "Durumun böyle olduğunu varsayarsak, o zaman ABD hükümetinin kendisi neden böyle bir şey yapmadı? Halbuki Amerika Birleşik Devletleri'nin kendisi halkla ilişkiler biliminin kurucusu ve üniversitelerinde halkla ilişkileri anadal olarak öğreten ilk ülkeydi!"

Atvan analizine şöyle devam etti: "ABD halkla ilişkiler bilgisini pratikte başta Lübnan milleti olmak üzere, ondan önce Suriye, İran ve Filistin milletleri için boğucu ve yıkıcı kuşatmalarla gerçekleştirmektedir ve iç savaşın ateşini alevlendirmek için halkla ilişkileri kullanıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Basra Körfezi'ndeki müttefikleri neden İran'dan öne geçmedi ve taife ayrımı yapmadan Lübnan'a yakıt göndererek Lübnan halkının kalbini kazanmadı?"

Abdulbari Atvan, "İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan son ziyareti sırasında Lübnan'ı dolaştı ve Lübnan Başbakanı, Cumhurbaşkanı ve Seyyid Hasan Nasrallah da dahil olmak üzere ülkenin liderlerinin çoğuyla bir araya geldi. Lübnan hükümetinin talep etmesi halinde ülkesinin iki elektrik santrali inşa etmeye ve Beyrut limanını derhal yeniden inşa etmeye hazır olduğunu söyledi. ABD, Lübnan'ın bir müttefiki olarak, İran'ın taahhütlerine benzer bir taahhütte bulundu mu hiç? Yoksa boğucu krizlerini alevlendirmek için her zaman Lübnan'a daha fazla yaptırım uygulamakla tehdit mi etmedi?" diye ekledi.

Atvan analizinin sonunda şöyle dedi: "ABD daha fazla yaptırım uygulamakla tehdit ediyor, ancak İran, Sezar Yasası olarak adlandırılan Suriye'ye karşı yaptırımları ve Lübnan'a uygulanan yaptırımları aynı anda etkisiz hale getirmek için Lübnan'a yakıt tankerleri göndermeye devam etme sözü verdi. Bu şekilde kuşatılmış Lübnan'da fakir ve yoksul milletin yardımına koşan İran gibi cesur bir müttefik arasındaki fark tespit edilmelidir. Ancak Lübnan'ın diğer müttefiki ABD, onu öldürmek için çeşitli krizler empoze ederek Lübnan'ı boğmaya çalışıyor."

alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle