Lübnan'da Kriz Derinleşiyor; Yakıt Dağıtımı Durduruluyor

Per, 22/07/2021 - 09:04

Lübnan Enerji Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin ciddi enerji arzı sıkıntısı çektiği bir dönemde, sınırlı acil durum miktarları ve güvenlik güçleri arzı hariç olmak üzere tesislerinde envanterin bitmesinin ardından dizel benzin teslimatını durduracağını duyurdu.

Welayet News  - Lübnan Enerji Bakanlığı'na bağlı Petrol Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, bayram nedeniyle Trablus ve Zahrani'deki petrol tesislerinin yerel pazara mazot temin ettiği belirtildi.

Açıklamada, yakıt tedarik edilen sektörler arasında; fırınlar, hastaneler, havalimanı dahil tüm kamu, su ve turizm kurumlarının yer aldığı kaydedildi.

Trablus ve Zahrani tesislerinden dağıtılan yakıt miktarının yaklaşık 14 milyon litre olduğu aktarılan açıklamada, ek ithalat için yeni kredi açılamaması nedeniyle stokların büyük bir kısmının tükendiği kaydedildi.

Öte yandan acil ve istisnai durumlar için çok sınırlı bir miktar korunarak, mazot dağıtımının durdurulacağı ifade edildi.

Mazot, hükümet tarafından sağlanan elektrik sıkıntısını gidermek için küçük jeneratörlerden enerji üretiminde kullanılıyor.

Bu da günlük elektrik kesintilerinin yaklaşık 20 saate çıkmasına neden oluyor.

Lübnan'da bir buçuk yılı aşkın süredir yerel para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesine ve Lübnan Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde sert düşüşe neden olan ağır bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle