Hizbullah: İsrail'e Karşı Savaş Hazırlığımız Tamamlandı

Sa, 06/07/2021 - 11:52

Seyyid Hasan Nasrullah’ın yardımcısı Şeyh Naim Kasım, “Lübnan Hizbullah Direniş Hareketi’nin, varlığı ve devamını saldırganlık ve savaş üzerine kuran bir düşmanla karşı karşıya olduğu için, şaşırmamak için her zaman tüm olasılıklara hazır olduğunu vurguladı.

Welayet News  - Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasim, Beyrut'ta Tasnim ile özel bir röportajda, Lübnan'daki iç gelişmeler, özellikle yeni bir hükümet kurma krizi, Suriye ile ilişkiler, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik son saldırısı, direnişin durumu ve bilhassa Hizbullah'ın direnişi ve hakeza Hizbullah ile Rusya arasındaki ilişkiler ve diğer konular da dahil olmak üzere bölgesel meseleler hakkında çeşitli sorulara yanıt verdi.    

Şeyh Naim Kasım ile röportajın en önemli satır başlıkları:

- İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimi, zor ve karmaşık koşullarda ve İran'ın yaptırımlar nedeniyle kuşatma altında olduğu bir durumda yapılması nedeniyle istisnai ve benzersiz bir seçimdir.

- Ekonomik koşullar ve Korona virüsün patlak vermesinin yol açtığı koşullar göz önüne alındığında İran halkı bu yüksek ortalama katılımla gerçek bir seçim destanı yarattı.

- Ayetullah Seyyid İbrahim Reisi'nin seçimlerin ilk turunda ve bu katılımın ve halk desteğinin sayesinde Cumhurbaşkanı olarak kazandığı zafer, İran'ın bir sonraki aşamaya girme gücü ve yeteneğinin önemli dönüm noktalarından biridir.

- Son seçimler, geniş kapsamlı yaptırımlar ve İran'daki seçim sürecinin yenilgisi üzerinde bahse giren ve buna umut bağlayan tüm düşmanlara gerçek bir yanıttır.

- Hizbullah'ın yeni hükümetin kurulması konusundaki tutumu malum ve nettir. Lübnan'ın mücadele ettiği ekonomik ve sosyal krizlerin tek çözüm yolunun hükümetin kurulmasından geçtiğine inanıyoruz.

- Hükümetin kurulması, hangi konumda olursa olsun herkes için en iyi ve en faydalı çözümdür, aksi halde hükümetin kurulmaması istisnasız herkes için zararlıdır.

- Anlaşmaya varmaktan başka çare yok. Ülkede krizin tırmanması durumuyla karşılaşıp şaşırabiliriz ve bu tür bir çarenin, yani hükümet kurmanın artık yeterli olmadığı bir noktaya gelebiliriz.

- Hizbullah, çeşitli taraflarla iletişim kurma çabalarında Nebih Berri (Lübnan Parlamentosu Başkanı) ile işbirliği içinde büyük çaba sarf etti ve olası tüm taviz verme çeşitlerini teşvik etti.

- Hizbullah, Lübnan hükümetinin sınırlar hakkında müzakere edip alacağı kararlara ve sonuçlarına bağlı olduğunu ve sınırların ve bölgelerinin belirlenmesine müdahale etmeyeceğini açıkça belirtti.

- Tüm İsrail kabineleri aynıdır ve amaç bakımından aralarında bir fark yoktur. Hepsinin amacı işgali ve yayılmacılığı meşrulaştırmak ve işgal altındaki Filistin içindeki topraklarını genişletmektir.

- Filistin halkının haklarının geri alınması yalnızca direnişlerine bağlıdır ve topraklarının kurtuluşunu ancak direnişle ve direniş ekseninin desteğiyle elde edebilirler.

 - İsrail konusuna şöyle yaklaşmalıyız; sadece direnişin ve gücün dilinden ve caydırıcılık dengesinden anlayan işgalci bir rejimle karşı karşıyayız ve bu politika devam etmelidir.

- İsrail'in varlığını konjonktürel ve geçici bir tehdit olarak değil, kalıcı bir tehdit olarak ele aldığımızı defalarca söyledik.

- Hizbullah hazırlıkları, İsrail'in her an Lübnan'ı işgal etme kararı olasılığını öngören hazırlıklardır.

- Hazırlık açısından Hizbullah, şaşırmamak için her zaman tüm olasılıklara hazırdır. Çünkü varlığını ve varlığını devam ettirmesini saldırganlık ve savaş üzerine kurmuş bir düşmanla karşı karşıyadır.

İsrail'e, sadece gelecekteki savaşa hazırlanmıyoruz, bunun ötesinde bu savaşa hazır olduğumuzu ve hazırlıklarımızı tamamladığımızı söylüyoruz.

- İsrail'e sadece yaklaşan savaşa hazırlanmadığımızı, bunun ötesinde bu savaşa hazır olduğumuzu ve hazırlıklarını tamamladığımızı söylüyoruz.

- İsrail saldırganlığa girişirse, kararlı ve güçlü bir şekilde karşılık veririz ve elbette İsrail bunun farkındadır.

- Hizbullah'ın Suriye'ye gitmekteki amacı, Suriye'nin konumunu direnişci bir Suriye'den İsrail yanlısı bir konuma kaydırmaya çalışan Tekfirci terörizm, İsrail terörizmi ve Amerikan-uluslararası terörizme karşı mücadelede Suriye yönetimini ve halkını desteklemekti.

- Suriye'ye yönelik bir tehdit bulunduğu müddetçe ve Suriye'nin bu tehdide karşı Hizbullah'ın yardımına ihtiyacı olduğu sürece, Suriye'de aynı ölçüde kalacağız.

- Suriye'de devlet başkanlığı seçimlerinin başarısı, özellikle Beşar Esad'ın yeniden seçilmesi, Suriye ve direniş ekseni için büyük bir başarıdır.

- Suriye, hem siyasi hem de seçim arenasını kazandı ve bu, Suriye'nin çoğunu özgürleştirmede askeri başarıları güçlendirecektir.

- Biz sadece şimdi değil, sorunların başlangıcından (kriz) itibaren Suriye-Lübnan ilişkilerinin yeniden başlamasından yana olduk ve pratikte iki ülke arasındaki ilişkilerin eski haline dönmesi için giderek daha fazla ısrar var.

- Hizbullah'ın Suriye ile ilişkisi çok iyi, yaptırımların önündeki tüm engelleri aştık. Lübnan-Suriye ilişkilerinin önündeki engelleri aştık.

- Hizbullah ile ilişki ve onun direnişi Moskova için önemlidir.

- Gelecekte, bazı pratik konularda Rus yetkililerle temaslar, toplantılar ve paylaşımlar göreceğiz. Görüşme, Rusya ile Hizbullah arasındaki ilişkilerin kapısını araladı.

- Rusya Lübnan'a askeri, gıda yardımı ya da başka bir yardım yapmak istiyorsa, olağan süreç ve doğal geçit Lübnan hükümetidir ve Hizbullah bu yardımı sağlamanın yolu değildir.

Tasnimnews

Çev.: Mehmet Gönül 

Welayet News 



Yeni yorum ekle