Çin'den NATO'ya: Meydan Okumalara Sessiz Kalmayız

Sa, 15/06/2021 - 11:48

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO Liderler zirvesinde Çin'e karşı sert eleştiriler yöneltilmişti. Pekin yönetiminden NATO'nun eleştirilerine yanıt geldi.

Welayet News  - NATO Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde Çin'in "kurallara dayalı uluslararası düzene sistemik meydan okumalarına" ABD Başkanı Joe Biden NATO liderlerini karşı durmaya çağırdı.

Çin'in Avrupa Birliği Misyonu (AB) sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada "Biz kimseye 'sistemik bir meydan okumada' bulunmayacağız ama biri bize sistemik meydan okumada bulunmak isterse de kayıtsız kalmayacağız" denildi.

NATO bildirisinin 'Çin'in barışçıl kalkınmaya bağlılığı' hakkında iftira attığı kaydedilen açıklamada, NATO'nun Soğuk Savaş zihniyetine dönmek istediğine işaret ettiği' belirtildi.

Açıklamada Çin'in her zaman savunma amaçlı bir ulusal savunma politikası izlediğini ve askeri modernizasyonunu meşru, açık ve şeffaf tuttuğunu vurgulandı.

Misyon sözcüsü, "2021'de Çin'in savunma bütçesi, ülkenin GSYİH'sinin yüzde 1,3'ünü oluşturan 1,35 trilyon yuan (209 milyar dolar) ve bu da NATO'nun 'geçiş çizgisinden' daha az" dedi. Buna karşılık, 30 üyeli NATO ittifakının toplam askeri harcaması 1,17 trilyon dolar kadar yüksek, küresel toplamın yarısından fazlasını ve Çin'inkinin 5,6 katını oluşturuyor. Askeri üsleri dünyanın dört bir yanına yayılan ve uçak gemileri ortalıkta dolaşan kimin olduğu dünya için çok açık."

Heyet, nükleer silahlara gelince, İsveç ve ABD'deki düşünce kuruluşlarından alınan istatistiklere göre NATO üyeleri arasındaki nükleer savaş başlığı sayısının Çin'inkinin yaklaşık 20 katı olduğunu belirtti. 

Tags: 


Yeni yorum ekle