NATO Liderler Zirvesi Bildirisi Yayınlandı

Pt, 14/06/2021 - 21:55

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık. Güvenliğimiz için kilit önemde konulara değindik ve geniş kapsamlı kararlar aldık." dedi.

Welayet News  - Stoltenberg, "NATO liderleri, Afgan güçleri ile kurumlarını eğiterek ve finansal destek sağlayarak Afganistan'ın yanında yer almaya olan bağlılıklarını teyit etti." diye konuştu.

NATO Zirvesi Bildirisinde ise "Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir." değerlendirmesine yer verildi.

Bildiride, "Suriye'den Türkiye'yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz. Müttefikimiz Türkiye'ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz." ifadesine yer verildi.

Bildiride, "Başlıca endişelerimiz Rusya, Çin, terörizm, kurallara dayalı uluslararası düzene yönelik tehditler, göç ve siber güvenlik.

 

Rusya uluslararası hukuka ve uluslararası yükümlülükleriyle sorumluluklarına döndüğünü gösterene dek, olağan duruma (2014 öncesindeki ilişkilere) geri dönüş söz konusu olamaz. Rusya'nın artan füze cephaneliğine ölçülü ve dengeli şekilde yanıt vereceğiz. Avrupa'da karaya nükleer silahlar konuşlandırmayı planlamıyoruz.

Çin'in belirtilen hırsları ve baskın davranışları, kurallara dayalı uluslararası düzene ve ittifakın güvenliğiyle ilgili alanlara sistemik meydan okumalar sunuyor. Çin zor kullanan politikalara başvuruyor, silahlı kuvvetlerini gizlice güçlendiriyor, hedeflerine ulaşmak için dezenformasyonu kullanıyor. Çin, uluslararası sistem içinde sorumlu davranmalı ve taahhütlerine saygı göstermeli.

Çin'in büyüyen nüfuzu ve uluslararası politikaları ittifak olarak hep birlikte karşılık vermemiz gereken meydan okumalar oluşturabilir. Çin ile ittifakın güvenlik çıkarlarını savunan bakış açısıyla muhatap olacağız." denildi.

Tags: 


Yeni yorum ekle