Washington Post: IŞİD Lideri ABD Casusuydu

Cu, 09/04/2021 - 08:04

Washington Post, bazı gizli sorgu raporlarına dayanarak, IŞİD'in şu anki liderinin bir ABD casusu olduğunu açıkladı.

Welayet News  - Gizli sorgu raporlarına göre, 060108-01 numaralı mahkûm, 2008 yılında kendisini Irak'ta gözaltına alan ABD güçleriyle işbirliği yapan örnek bir mahkum olarak tanımlandı ve bu mahkum sık sık Amerikalılara bilgi sızdırdı ve şimdi IŞİD olarak bilinen grubun içindeki rakipleri hakkında bilgi verdi.

Washington Post, 2008 yılında Irak'ta ABD güçleri tarafından yakalanan mevcut IŞİD liderinin sorgulanmasıyla ilgili bir dizi gizli belgenin sızdırıldığını açıkladı ve şunları yazdı: ‘Sızdırılan belgelere göre bu IŞİD mahkûmu, 2008'de bir Irak hapishanesinde birkaç gün süren sorgulama sırasında ABD'li sorgulayıcılara IŞİD'in gizli karargahının nasıl bulunacağı ve bu ofisi işgal etmek için uygun zaman hakkında ayrıntılı ipuçları verdi.

Belgeler ayrıca, bu mahkûmun sorgulayıcılara IŞİD'in ikinci komutanı Ebu Kasura hakkında da bilgi verdiğini ve birkaç hafta sonra ABD güçlerinin Musul kentine düzenlenen bir saldırıda Ebu Kasura'yı öldürdüğünü gösteriyor. 

Irak hapishanesinde Amerikan casusu olarak görev yapan bu IŞİD mahkûmu, mevcut IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi 'dir.

ABD casusu olarak görev yapan bu IŞİD liderinin 2008'de sorgulanmasına ilişkin gizli bir raporda, "Tutuklu her seansta giderek daha fazla işbirliği yapıyor gibi görünüyor" ifadesi yer aldı.

Sızdırılan belgelerde mevcut IŞİD liderinin gerçek isminin "Emir Muhammad Said Abdurrahman el-Mevla" olduğu belirtiliyor ve onunla ilgili olarak şöyle yazıyor: ‘Tutuklu, IŞİD ile bağlantılı kişiler hakkında pek çok bilgi veriyor.’

Akademik bir çalışmanın parçası olarak yayınlanan belgeler, ABD yetkililerinin Ekim 2019'da eski IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin ölümünden sonra IŞİD lideri seçilen mevcut IŞİD liderinin biyografisini elde etmesine yardımcı oldu.

ABD güçleri başlangıçta yeni IŞİD liderinin gerçek kimliği konusunda şüpheye düşmesine rağmen, gerekli incelemelerin ardından, onun hapishanede ABD'li sorgulayıcılarla çalışan el-Mevla olduğu sonucuna vardılar.

Mevcut IŞİD lideri, 2007'nin sonlarında veya 2008'in başlarında ABD güçleri tarafından yakalandı ve ABD güçleri tarafından çok sayıda sorgulamaya tabi tutuldu. Onun kesin serbest bırakılma tarihi bilinmemekle birlikte, sorgu belgelerinin süresi Temmuz 2008'de sona erdi ve el-Mevla o sırada işbirliği yapmayı durdurdu çünkü Amerikalılara verdiği harika bilgiler için ödüllendirilmeyi bekliyordu.

Raporlarda da görülüyor ki, el-Mevla 2008'in başlarında en azından iki ay boyunca sorgulayıcıların hayaliydi, ABD’li sorgulayıcılara terörist liderlerin kimliklerini ve onlara nasıl ulaşılacağına dair bir harita ve hatta telefon rehberinden 19 IŞİD yetkilisinin telefon numarasını verdi ve onların gelirlerini açıklandı.

ABD, IŞİD liderinin şu anda Irak veya Suriye'de saklandığına ve buradan askeri üslere, hükümet ve aşiret yetkililerine saldırılar da dahil olmak üzere çok sayıda saldırı gerçekleştirdiğine inanıyor.

ABD'li yetkililer, el-Mevla’nın zayıflamış olsa da Suriye'nin doğusunda hala para toplama, silah alma ve güç toplama fırsatına sahip olduğu ve tehlikeli olmaya devam edebileceği konusunda uyardılar.



Yeni yorum ekle