ABD eğer Katar anlaşmasına uymazsa Afganistan halkı geçmiştekinden daha sert karşılık verecektir

Per, 25/02/2021 - 12:43

Taliban’ın eski Adalet Bakanı Seyid Ekber Ağa, “Görüşmelerin sonuç vermesi için Amerika Afganistan’tan çekilmelidir, aksi halde Afganistan halkı geçmiştekinden çok daha sert  bir şekilde bu ülkeye karşı direnecektir” dedi. 

Welayet News  -  Tasnim Haber’e konuşan Taliban’ın eski Adalet Bakanı Seyid Ekber Ağa, Amerikalılar Afganistan topraklarından çekilmediği sürece görüşmelerin sonuç vermeyeceğini söyledi.

Amerikalı askerlerin ülkesinden çekilmesine vurgu yapan Ekber Ağa, katılımcı bir hükümetin kurulmasının ortamının da oluşması için yabancı güçlerin Afganistan topraklarından çekilmesi gerektiğini ve Taliban’ın hala Amerika’yı Afganistan’daki savaşın baş müsebbibi olarak gördüğünün de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Taliban’ın eski kıdemli üyesi,  Afgan halkının direnişi sonucunda Amerika’nın Taliban ile anlaşmayı imzalamak zorunda kaldığını ve Amerikan güçleri çekilmezse halkın tekrar bu ülkeye karşı duracağını anımsattı.

Seyid Ekber Ağa, devamla şunları söyledi: “ABD, Katar anlaşmasına uymamasına uymazsa Afgan halkı geçmiştekinden daha şiddetli bir şekilde bu ülkeye karşı direnecektir ve onları Rusların akıbetine uğratacaktır.

Afganistan halkı hiçbir surette yabancı güçlerin varlığını ve dahaletini kabul etmez. Amerikalı yetkililer bu millete karşı durmayı düşünüyorsa kesinlikle hezimete uğrayacaklardır. Onun için Afganistan’dan çekilmek ve Afganların daha fazla yıkımına ve yerlerinden edilmesine neden olmamak bu ülkenin de çıkarınadır”.

Amerikalı güçlerin saldırılarını ve sivillerin hayatını kaybetmesini eleştiren Taliban’ın eski Adalet Bakanı, “Amerikan güçlerin düzenlediği her bombardumanda birçok Afgan öldürülüyor” dedi.

Amerikan güçlerinin çekilmesiyle birlikte Afganistan halkının rahatlayacağını ve Taliban ile hükümet ve tüm Afganlar arasında herkesin yararına olan ortak bir zeminin oluşacağını kaydeden Seyid Ekber Ağa, “ABD geçmişte Afganistan’da çok sayıda asker bulundurduğu halde kazanamadı. Şimdi eğer Afganistan’da varlığını sürdürmek isteyecek olursa küçük bir güçle Taliban'a karşı bir şansı yoktur. Dolayısıyla ülkede yabancı güçlerin devam eden varlığı savaşın şiddetlenmesinden başka bir sonuç vermeyecektir” diye sözlerine ekledi.



Yeni yorum ekle