Arabistan’ın Yemen Savaşı Konusunda Çelişkili Açıklamaları

Pa, 24/01/2021 - 09:20

Suudi Arabistan dışişleri bakanı Faysal bin Farhan Al-ı Suud çelişkili açıklamalarda bulunarak bir yandan Riyad'ın Yemen'de savaşı durdurmak istediğini söylerken diğer yandan Trump hükümetinin Ensarullah hareketini terör örgütü olarak adlandırmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Welayet News - Yaklaşık iki ay sonra Suudi Arabistan'ın Yemen'e karşı başlattığı savaş 6'inci yılını dolduracaktır.  Bu savaş 21'inci yüzyılın en büyük insani felaketine de yol açmıştır. 16 bini aşkın hayat kaybı, yüz binlerce yaralı ve yaklaşık 4 milyon mülteci ve de ülke altyapısının yerle bir olması,  Suudi Arabistan'ın Yemen'e karşı başlattığı savaşın net sonuçlarındandır. Suudi rejimi dışişleri bakanı ise son açıklamalarında  bu savaşı bitirmeye hazır olduklarını bildirdi.

Suudi Arabistan dışişleri bakanının  bu tutumu aslında Al-ı Suud'un savaşı sürdürmekten korkmasından kaynaklanmaktadır.  Al-ı Suud rejimi   Yemen'e karşı savaşı, Amerika’da Demokrat Barrack Obama döneminde başlattı ve tam şiddetle hiçbir sınırlamaya tabi olmadan  Cumhuriyetçi Trump döneminde devam ettirdi.  Aslında Amerika da mevcut yüzyılda yaşanan en büyük insani felaket sürecinde suç ortağıdır.  Bir diğer yandan Washington'un Al-ı Suud cinayetlerini desteklemesi de  insan hakları değerleri ve normları savunmadaki oyununun sorgulanmasına da yol açtı.

Görünen o ki yeni Amerika hükümeti bu alanda zedelenmiş imajını onarmak istiyor.  Bu doğrultuda, Washington'un Yemen savaşına yönelik siyasetlerini değiştireceği söylenebilir.  Amerika dışişleri bakanlığı sözcüsü,  Ensarullah hareketinin terör örgütü olarak adlandırılması sürecini incelediğini  ve hızlı bir şekilde eski hükümetin bu kararının incelenmesi zaruretini ve gereken kararın alınmasını bildirdi.

Gerald Ford, Jimmy Carter ve Ronald Reagan hükümetlerinde Amerika ulusal güvelik konseyi üyeliğini yapan Colombia Üniversitesi hocalarından Garry Sake ise Joe Biden'in Yemen savaşına ciddi şekilde karşı olduğunu ve şimdi de bu savaşı bitirmek ve sonlandırmak istediğini söyledi.  Söz konusu uzman Amerika, İngiltere ve Fransa'nın  Suudi Arabistan'a verdikleri lojistik destekleri kesmeleri halinde bu ülkenin askeri teçhizatı ve savaş uçaklarını koruma gücünü kaybedeceğini  ve sürecin otomatikman Yemen savaşının bitmesine doğru sürükleneceğini söyledi.

Yemen'e karşı savaşta ABD politikasında olası bir değişikliğe ilişkin bu açıklamalar göz önüne alındığında, Suudi Arabistan’ın savaşa devam edemeyeceği ve Riyad'a yönelik küresel baskının yoğunlaşacağı görülüyor. Bu yüzden Suudi dışişleri bakanı savaşı bitirmeye hazır olduğunu açıklamıştır.

Diğer yandan Suudi Dışişleri Bakanı, saldırgan koalisyonun Yemen’de ateşkese engel olmadığı, ancak bu savaşzede ülkede ateşkesin temel ve en büyük engelin Yemenli Ensarullah hareketi olduğunu iddia ederken aynı zamanda eski ABD başkanını dört yıllık iktidarının son anlarında Yemenli Ensarullah'ı terörist olarak adlandırması kararından övgü ile söz etti.

Faysal bin Farhan'ın sözlerinin bu bölümü, Al-ı Suud'un Yemen'e karşı savaşta başının belada olduğunu gösteriyor. Al-ı Suud, Ensarullah'ı ateşkesin önündeki bir engel olarak tanımlarken, aslında bu hareket, Aralık 2018 Stockholm Anlaşması dahil, birçok kez BM destekli ateşkese katılarak uyguladı. Suudi Arabistan, günlük saldırıları ile Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin ateşkes taahhütlerini ihlal ederek durumu gerginleştirdi.

Bu arada Suudi dışişleri bakanının eski ABD yönetiminin Ensarullah'ı terörist olarak tanımlamasını övmesi, Faysal bin Farhan'ın Yemen savaşına son vermek istekleri ile çelişmektedir zira Ensarullah'la müzakere yapılmadan ve Yemen iktidar yapısına dahil edilmeden savaşın biteceği iddiası imkansızdır.



Yeni yorum ekle