Amerikan KBR Şirketinin Irak’ın Ayn’ul Esed Üssündeki Görevi

Per, 21/01/2021 - 08:42

Iraklı bir güvenlik yetkilisi, Ayn’ul Esed hava üssünde ABD kuvvetlerine ekipman, askeri teçhizat ve diğer malzemeleri nakletmekten sorumlu ana şirketin kimliğini açıkladı. 

Welayet News  - Irak'ta bir güvenlik kaynağı (20 Ocak Çarşamba günü), el-Anbar eyaletinin batısındaki Ayn’ul Esed hava üssünde bulunan ABD kuvvetlerine askeri teçhizat, malzeme ve diğer ekipmanları nakletmekten sorumlu bir güvenlik şirketinin yeni ayrıntılarını ortaya çıkardı. 

Bu kaynak, el-Malume haber sitesine verdiği röportajda şu ifadelerde bulundu: ‘Kısaltması KBR olan “Kellogg Brown & Root” Amerikan mühendislik şirketi, Ayn’ul Esed üssünde bulunan Amerikan kuvvetlerinin ekipman ve mühimmatının ve diğer malzemelerinin taşınmasından sorumludur. 

Bu ABD şirketi, inşaat projeleri, gayrimenkul geliştirme, petrol rafinerileri ve kimya tesisleri inşaatı, petrol sahalarının geliştirilmesi, kentsel altyapı inşaatı, mühendislik hizmetleri, destek hizmetleri ve özel silahlı kuvvetlerin sağlanması gibi faaliyetleriyle tanınıyor. 

Bu şirket daha önce Houston'daki Halliburton'un bir yan kuruluşuydu, ancak 2007'de Halliburton'dan ayrıldı ve şu anda merkezi Houston, Teksas'ta bulunuyor. KBR ve diğer Halliburton yan kuruluşları, İkinci Dünya Savaşı, Vietnam Savaşı ve 2003 yılında ABD liderliğindeki Irak işgali sırasında Savunma Bakanlığı ile çok sayıda anlaşma imzaladı. 

Ayn’ul Esed Üssü, her biri kendi uzmanlığına göre görevlendirilmiş olan diğer ABD güvenlik şirketleriyle de çalışıyor. Bu şirketler, resmi Irak taraflarına başvurmak zorunda kalmadan, Ayn’ul Esed üssündeki Amerikan güçlerinden tüm kolaylıkları alıyor.’ 

Ayn’ul Esed hava üssü zaman zaman sıkı güvenlik önlemleri altında askeri teçhizatın ve inşaat malzemelerinin girişine şahit oluyor. Şimdiye kadar, güçlendirme çalışmaları için sıkı güvenlik önlemleri altında bu üsse beton bloklar ve duvarları içeren sevkiyatların gerçekleştiğine ve üste büyük değişikliklerin yapıldığına ve yüzlerce ABD askeri araç ve kamyonunun ve hatta birkaç ambulansın da bu üssün tesislerine girdiğine dair çok sayıda rapor yayınlandı. 

Ayn’ul Esed hava üssü, Bağdat'ın 160 km batısında, el-Anbar eyaletinde ve belirgin olarak Hit şehrindedir ve Han el-Bağdadi isimli bir köye 8 km uzaklıkta yer almaktadır. Bağdat'ın Yeşil Bölgesi büyüklüğünde olan 10 kilometrelik bir alanı kaplamakta ve Irak'taki mevcut en büyük ABD askeri üssüdür ve bu üssün bir bölümünde Irak kuvvetleri de bulunmaktadır. 

İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları 8 Ocak 2020 sabahı, ABD'nin Bağdat Havalimanı'na düzenlediği terör saldırısına ve General Kasım Süleymani ve beraberindekilerin şehit olmasına tepki olarak bu üsse onlarca balistik füze fırlattı. 

Bu üs, sık sık Irak'ın ulusal egemenliğine karşı şüpheli eylemler gerçekleştiriyor ve son zamanlarda ABD güçleri ile el-Anbar eyaletindeki bazı aşiret liderleri, şeyhler ve siyasi şahsiyetler arasında Ayn’ul Esed üssünde şüpheli bir toplantı yapıldığına dair haberler yayınlandı. 

Yetkili Irak kaynakları şimdiye kadar, işgal güçlerinin Haşdi Şabi'ye karşı komplo kurduğu ve Irak-Suriye sınırında bu kuvvetlerin bulunduğu bölgeleri hedef aldığı konusunda defalarca uyarıda bulundu. Amerikalılar, el Anbar eyaletinin bazı sakinlerini işe alarak ve kendisine bağlı askeri bir güç oluşturarak Haşdi-Şabi'yi hedef almaya ve büyük bir fitne yaratmaya çalışıyor. 

Siyasi gözlemcilere göre, ABD güçlerinin Ayn’ul Esed üssündeki eylemleri, ABD kuvvetlerinin ihtiyaçlarına dayanıyor, bu da bazı ABD'li yetkililerin ABD’nin geri çekilme kararı aldığı yönündeki açıklamalarının aksine, bu güçlerin bu hava üssünden çekilmesinin şu anda olası olmadığını gösteriyor.  



Yeni yorum ekle