Ayetullah Misbah Yezdi: Bazıları bir mevki ve makam kazanmak için Ehli Beyt (a)’dan dem vuruyorlar

Ct, 28/04/2018 - 11:02

İmam Humeyni (r.a) Enstitüsü Başkanı Ayetullah Misbah Yezdi, insanın sadece iman ettim demekle imanın gerçekleşmeyeceğini belirterek; “Bazıları Ehli Beyt (a)’dan dem vuruyorlar ama kalplerinde onlara karşı belki de imanın bir zerresini bulundurmuyorlar ve sadece mevki, çıkar ve Amerika ile İngiltere’nin paralarının peşindedirler” dedi.

Welayet News - Ahlak dersinde, ayet ve hadislere göre imanın hakikati kavramına değinen İmam Humeyni (r.a) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Ayetullah Misbah Yezdi, “Bazen insan bir açıklama yapar ama kendi iç dünyasında başka bir şeye inanır ki buna nifak denilmiştir” diyerek, şöyle devam etti: “Kimi zaman İslam karşısında yer alan bir kimseye kafir denilir ama bazı münafık kimseler zahirde Müslüman olduğunu dile getirse de İslam’a iman etmiş değiller; yani iman bakımından kafirdirler. Bu yüzden, kimi zaman küfürden söz edilirken iman karşısındaki küfür kastedilir. Bu kategoriye girenler zahirde Müslüman olsalar bile dünya ve ahiret saadetine nail olmayacaklardır”.

Kum İlim Havzası Müderrisler Camiası üyesi, imanın bir takım derecelerinin olduğunu beyanla, “İmanın gerçekleşmesi için ilk gerekli şart, ilimdir; çünkü insan bir şeyi bilmediği sürece iman getiremez, Allah’ı tanımanın yanında peygamberi ve imamı da tanımak gereklidir” açıklamasında bulundu.

Ayetullah Misbah Yezdi, İmam Kazım (a)’dan nakledilen bir rivayete işaretle, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ehli Beyt (a)’ın velayetini sırf ikrar etmekle insanın itikadı ve imanı gerçekleşmez. İman, bu yüce insanların emirleriyle amel etmek için kalben niyetlenmektir. Toplumda velayet-i fakihin yönetimini desteklediğini söyleyen ama çıkarlarıyla ters düştüğünde aniden geri dönen kimseler olabilir. Bu ise ilk baştan güçlü bir imanın olmadığını ve yapılan açıklamaların da çıkar güdüsüyle yapıldığını gösterir”.

İnsanın sadece iman ettim demekle imanın gerçekleşmeyeceğini belirten Ayetullah Misbah Yezdi, “Bazıları Ehli Beyt (a)’dan dem vuruyorlar ama kalplerinde onlara karşı belki de imanın bir zerresini bulundurmuyorlar ve sadece mevki, çıkar ve Amerika ile İngiltere’nin paralarının peşindedirler” dedi

İslam ve Ehli Beyt (a) yolunda kendi çıkarlarından ne ölçüde geçebileceğinin netleşmesi için insanın kendi imanını değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Ayetullah Misbah Yezdi, imanın sadece bilmek olmadığını, imanın gerektirdiklerine de bağlı olmak için insanın karar alması gerektiğini belirtti.

Kum İlim Havzası seçkin Üstadı, “Rivayette, insan eğer başkalarının hürmetini kırma amacıyla onların zaaf noktasını bulma peşinde olursa bunun imandan çıkmaya neden olacağı buyrulmuştur; rivayetlere göre,mü’minin kalbinde hased ve cimrilik bulunmaz” diye anımsattı.

Çev: Mehmet Gönül

Welayet News



Yeni yorum ekle