ABD'nin Yemen'deki Vesayetine Dair Gizli Belgeler İfşa Edildi

Cu, 25/09/2020 - 13:25

Yemen'in el-Mesire haber ajansı, 21 Eylül devriminden önce Yemen'deki ABD büyükelçiliğinin vesayetini ortaya çıkaran çok gizli belgeleri yayınladı.

Welayet News - 21 Eylül 2014 devriminden önce bir kısmı Sanaa'daki ABD Büyükelçiliği, bir kısmı da Yemen Ulusal Güvenlik Servisi tarafından yayınlanan belgeler, ABD büyükelçiliğinin Yemen'deki işlere ne ölçüde dahil olduğunu gösteriyor.

ABD'nin eski Yemen Büyükelçisi Gerald Feueristan, ABD büyükelçiliği tarafından yayınlanan bir belgede, "Terörle Mücadele Birimi"nin İçişleri Bakanlığı'ndan Savunma Bakanlığı'na devredilmesini emretti.

ABD büyükelçiliğine ithafen yayınlanan belgeler, özel harekat kuvvetlerinin yeni komutanı ve yardımcısı, o dönemdeki genelkurmay başkan yardımcısı da dahil olmak üzere bir dizi askeri komutanın başkanlık tarafından atama emirlerinin nasıl verildiğini gösteriyor.

Yemen Ulusal Güvenlik Servisi tarafından o dönemde yayınlanan bir belge, Sam ve Strela füzelerinin önderliğinde hava savunma sisteminin devam eden yıkımını ortaya koyuyor ve tüm bunların Amerika Birleşik Devletleri'nin tam koordinasyonu ve gözetimi ile yapıldığını gösteriyor.

Yemen Ulusal Güvenlik Ajansı belgeleri, ABD tarafının Yemen'in çıkarları ne olursa olsun ABD'nin ulusal güvenliği için hareket ettiğini ortaya koyuyor.

2014 yılında Yemen halkı, devrik Yemen Devlet Başkanı Mensur Hadi hükümetinin ülke işlerini yönetmedeki yetersizliğini protesto etmek için yürüyüşe geçti.

Ulusal protestolar devam ederken, Yemen halkı ve devrimci güçler 21 Eylül'de Sanaa şehrine girdi ve diğer Yemenli partilerin katılımıyla Yemen Ensarullah hareketi iktidara geldi ve Mensur Hadi istifa etmek zorunda kaldı.

Tags: 


Yeni yorum ekle