Yabancı Birliklerin Irak'tan Sınır Dışı Edilmesi Kesindir

Sa, 09/06/2020 - 10:06

Irak Parlamentosunda el-Sanad el-Vatani Partisi Başkanı, yabancı askerlerin bu ülkeden çıkartılması gerektiğini vurgulayarak, “ABD ile yapılacak görüşmelerde yabancı birliklerin geri çekilmesi için bir zaman çizelgesi oluşturması gerekmektedir” dedi.

Welayet News - Irak, el-Sanad el-Vatani Partisi Başkanı Ahmed el-Esedi, bu ülkenin yakında ABD ile yapacağı görüşmelere değindi.

Esedi yayınladığı bildiride şu ifadelerde bulundu: ‘Yakında gerçekleşecek olan bu görüşme Irak için önemlidir ve Irak Anayasasının yabancı birliklerin çıkarılması kararına göre şekillenmelidir.

Bu görüşmelerde, yabancı birliklerin Irak'tan çekilmesi için bir zaman çizelgesi belirlenmelidir ve yabancı kuvvetlerin Irak'ta ne kadar kalacağı gibi konuşmalar söz konusu bile olamaz.

Yabancı kuvvetlerin Irak'tan çıkmasına karar verildi ve önceki hükümet buna bağlı kaldı ve bu, uygulanması gereken bir karar haline geldi.’

Esedi, Amerika ile yapılacak müzakerelerde görüşülecek olan konular hakkında şunları söyledi: ‘Stratejik anlaşma ve bu anlaşmaların uygulanacağı mekanizma ile ilgili diğer konuları takip edeceğiz.’

Esedi’nin stratejik anlaşmadan kastı, iki ülke arasında güvenlik işbirliğine ve ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesine yol açan 2009 yılındaki Irak-ABD anlaşmasıdır.

Esedi bildirinin sonunda şu ifadelerde bulundu: ‘İlk aşamada Irak'ın egemenliği çok önemlidir ve bu ülkenin bağımsızlığı, tüm görüşmelerde dayanacağımız temel taştır.’

Irak ve ABD arasındaki müzakerelerin 10 Haziran’da düzenlenmesi planlanıyor.

Irak parlamentosunun yabancı askerleri, özellikle de Amerikalı teröristleri sınır dışı etme kararı Ocak ayında onaylandı, ancak ABD ve ona bağlı siyasi kuruluşlar şimdiye kadar bu kararın uygulanmasını engelledi.

Irak parlamentosunun dış ilişkiler komisyonu, Irak Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Pazar günü ABD ile müzakerede bulunacak heyetin üyelerinin isimlerini inceledi.

Irak Kataib-i Hizbullah Direniş Hareketinin güvenlik şefi Ebu Ali el-Askeri, ABD ile müzakerede bulunacak grubun üyelerini eleştirerek şunları söyledi: ‘Amerika ile müzakerede bulunacak heyetin üyelerinin çoğunun, ülkede Amerika planlarıyla aynı yönde olan kişilerden oluşmasına şaşırdık.’

Tags: 


Yeni yorum ekle