ABD, Fransa Ve İngiltere Suriye'yi Vurdu

Ct, 14/04/2018 - 09:03

Günlerdir Suriye'yi vuracağını tekrarlayan işgalci ABD Başkanı Trump’un emriyle İngiltere ve Fransa’nın da katılımıyla Suriye’ye saldırı başladı.

Welayet News- Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını bildirdi. Trump, "Kısa bir süre önce Amerikan kuvvetlerine, Suriye diktatörü Beşşar Esad'ın kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik kesin bir saldırı yapmaları için talimat verdim. İngiltere ve Fransa ile birlikte ortaklaşa bir operasyon şu anda başlamış durumda. İki ülkeye de teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Suriye'de rejimin kimyasal silah kullanmasına engel olacağına ilişkin 2013 yılındaki açıklamasına atıfta bulunan Trump, "Rusya, şu anki karanlık yolda devam mı edeceğine, yoksa medeni milletler arasında istikrar ve barış için bir güç mü olacağına karar vermelidir." değerlendirmesini yaptı.

Trump sözlerini "Bugün Fransa, İngiltere ve ABD haklı bir şekilde bu vahşete ve barbarlığa karşı güçlerini birleştirdi. Bugün askerlerimize sesleniyorum, tanrı onların yanında olsun. Dua ediyoruz ki ABD'yi korusun." diyerek bitirdi.

Trump'ın saldırı emri sonrası Şam'dan patlama sesleri duyulduğu ifade ediliyor.

Adana'daki İncirlik Üssü'nün de harekatta aktif bir şekilde kullanılıyor.

Dakika dakika yaşanan gelişmeler:

*Şam'ın doğu bölgesinde çok sayıda şiddetli patlama sesi duyuluyor, bölgelerden yoğun dumanlar çıkıyor. Başkent Şam yakınlarındaki bilimsel araştırma merkezi vuruldu. Bu merkezin kimyasal silahların üretildiği depo olduğu belirtiliyor.

*Şam, Humus ve Hama'da Esad rejimine ait askeri binalar tomahawk füzeleri ile vuruluyor.

*İngiltere, Suriye'ye yönelik bombardımana ordusunun iştirak ettiğini duyurdu.

*İngiltere'nin Başbakanı Theresa May, "Suriye'ye karşı güç kullanmaktan başka alternatif yok" dedi.

*Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'ye yönelik ikinci dalga hava bombardımanı için Fransız Ordusuna emir verdi.

*Edinilen bilgilere göre; ABD ilk saldırılarını Doğu Akdenizdeki Savaş gemilerinden ateşlediği Tomahawk'la başlattı.

*Şam rejimi, Tomahawklara Pantsir S1 savunma sistemleriyle karşılık veriyor.

*Suriye resmi devlet televizyonu: Suriye Hava Kuvvetleri ABD birliklerine karşı saldırı başlattı.

*Rusya'dan yapılan ilk açıklamada, 'ABD uluslararası normları ihlal etti.' denildi.

*ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ABD, İngiltre ve Fransa'nın Suriye'ye yönelik bu gece düzenlediği bombardımanın tamamlandığını açıkladı.

PENTAGON SALDIRININ DETAYLARINI VERDİ

ABD Savunma Bakanlığı,"Suriye'deki operasyonumuzu bozmaya çalışan askeri platformları veya ekipmanları hedefleyeceğiz." açıklamasında bulundu.

Pentagon, "Kararlılığımızın altını çizdik. Esad alması gereken mesajı aldı. Kimyasal silah kullanılmaması için adım atıldı. Nokta atışı operasyonu gerçekleştiriliyor." dedi.

"OPERASYON TEK SEFERLİK BİR SALDIRI"

Savunma Bakanı Mattis ve ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, operasyonun tek seferlik bir saldırı olduğunu açıkladı. Hedeflenen noktanın ise vurulduğı kaydedildi. Operasyondan önce Rusya'ya herhangi bir bilgi verilmediği belirtildi.

Rusya'nın Suriye'yi füze saldırılarına karşı savunacağını ilan etmesinin ardından Twitter hesabından Suriye'ye operasyon mesajı vermişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye yönelik olası müdahalenin çok yakında da gerçekleşebileceğini, hiç yakın olmayan bir zamanda da gerçekleşebileceğini belirtmiş, "Suriye'ye saldırının ne zaman olacağını asla söylemedim. Çok yakında da olabilir, hiç yakın olmayan bir zamanda da olabilir" ifadesini kullanmıştı.

Tags: 


Yeni yorum ekle