Amerika’nın olası Suriye saldırısıyla ilgili 3 sanaryo

Per, 12/04/2018 - 06:56

Suriye’ye yönelik Amerika’nın saldırı tehditlerini değerlendiren askeri ve stratejik konular uzmanı Lübnanlı Emin Muhammed Hatit, söz konusu tehditlerin ciddi olduğunu  belirterek, “Bu tehditlerden geri adım atılması düşük bir ihtimaldir” dedi.

Welayet News - Amerika’nın Suriye saldırısına ilişkin tehditlerini Tasnim Haber Ajansına değerlendiren askeri ve stratejik konular uzmanı Lübnanlı  Emin Muhammed Hatit, tehditlerden geri adım atılması düşük bir ihtimal olsa da ancak, Amerika’nın bu saldırılarda elinin tam açık olmayacağını ve Suriye hava savunma sisteminin devreye gireceğini vurguladı.

‘Suriye’ye yönelik Amerika’nın saldırı tehdidi gerçek mi yoksa sadece psikolojik savaş çerçevesiyle mi sınırlı? Eğer değilse, saldırılar sınırlı mı olacak yoksa kapsamlı mı?’ sorusuyla ilgili olarak Lübnanlı uzman şöyle dedi:  Amerika’nın bu seferki tehditleri öncekinden farklıdır ve bize göre oldukça ciddi olup büyük oranda icraya konulma yolunda ilerleyen tehditlerdir, bu yüzden geri adım atma olasılığı oldukça düşüktür. O nedenle Amerika’nın iki adım atacağını tahmin ediyoruz: Birincisi, “kimyasala tepki koalisyonu” adı altında Suriye’ye karşı uluslararası bir koalisyonun kurulması; ikinci adım ise bu koalisyonun Amerika liderliğinde Suriye’ye saldırması olacaktır.

Amerika’nın Suriye’ye saldırmasıyla ilgili üç muhtemel sanaryo

‘Amerika’nın Suriye’ye yönelik saldırıya kalkışması halinde saldırıların kapsamı ne kadar geniş olacak?’ şeklindeki soruyu ise Emin Hatit şöyle yanıtladı: Askeri açıdan bu hususla ilgili üç ihtimal vardır; birincisi, bu saldırının göstermelik ve Amerika’nın imajını koruma amaçlı bir saldırı olmasıdır. Bana göre bu, uzak bir ihtimal olarak gözüküyor, çünkü Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Cohn Bolton, gelecek saldırının göstermelik değil, Suriye’deki stratejik gidişatı değiştirecek kadar etki yapacak bir saldırı olacağını açıklamıştı.

İkinci sanaryo; hava limanları, silah depoları ve de lojistik askeri üsler ve askerilerin konuşlandığı merkezler gibi önemli askeri hedeflere saldırılarak, bu yolla saldırıların önemli ölçüde etkili kılınması, bir gün veya birkaç saat içinde icraya konulup ondan sonra da dosyasının kapatılması ve böylece Amerika’nın istediği hedeflere yani Suriye’nin taaruza geçme kabiliyetlerini ortadan kaldırmaya ulaşacak olmasıdır.  Bu sanaryo, bana göre, Amerika’nın büyük ihtimalle yöneleceği seçenek olarak duruyor.

Uzak bir ihtimal olarak görünen üçüncü sanaryo ise, Guta’da katlandığı kayıpları telafi edip yeni nüfuz bölgeleri kazanmak için Amerika önderliğindeki koalisyonun Suriye topraklarında askeri güç konuşlandırma sanaryosudur. Bu da şu ana dek uzak bir sanaryo olarak gözüküyor ve bu yüzden ikinci sanaryoyu daha öncelikli görüyorum.

Böyle bir saldırının sonu ne olacak?

Özellikle Suriye-İran- Rusya ittifakının karşılık vermek için tayakkuza geçtiği, mütecavizlerin saldırıya geçmesi durumunda kendilerine bir ders vermek için bu üç ülkeden her birinin kendi başına ve eksiksiz bir koordisnayonla gerekli önlemleri aldığı şartlar altında, Amerika’nın yapacağı bu saldırıda eli tümüyle serbest olmayacak ve hareket alanı sınırlı olacaktır. O yüzden Suriye’yi savunma konusunda birçok seçenek bulunuyor, bunların başında öncelikle füze saldırılarına karşı Suriye hava savunma sisteminin kullanılması geliyor, Amerika’nın bölgedeki askeri üslerinin hedef alınması diğer bir seçenektir, böyle bir durumun yaşanması halinde saldırılar İsrail ve Arabistan’a da sıçrayabilir, çünkü Batılı medya organlarının ilam ettiğine göre, bu saldırının maliyetini Arabistan karşılamıştır ve bu önemli bir konu olup Amerika tehditlerinin ciddileşmesinin nedenidir ve özellikle de, bu ülke saldırılarını gerçekleştirmenin karşılığını aldığını düşünürsek  bu uzak bir ihtimal olmayacaktır.        

Welayet News

Tags: 
alinti yazilar: 


Yeni yorum ekle