Suriye ordusu Han Tuman bölgesini teröristlerden kurtardı

Cu, 31/01/2020 - 09:01

Suriye ordusu güçleri bu ülkenin farklı noktalarını teröristlerden temizleme operasyonlarının devamında bu kez de Han Tuman bölgesini kurtardılar. Han Tuman bölgesi Suriye'nin Kuzey Batı'sındaki Halep'in Güney Batı tarafından yer almaktadır. Han Tuman, Aralık 2015'te teröristlerin işgalinden kurtarıldı.

Welayet News - El Nusra cephesi teröristleri Mart 2016'de  bir kaç başka terör örgütü ve çetesinin iş birliği ile bir kez daha Han Tuman'a saldırmış ancak bu saldırı Suriye ordusu güçleri ve de , Lübnan Hizbullah'ı, Fatımiyun güçleri, Irak direniş güçleri ve İran'ın müsteşarlığı ile uzaklaştırılmış ve El Nusra cephesi unsurlarından 400 kişi de öldürülerek onlara ağır bir zayiat vererek sona ermiş ve teröristler püskürtülmüştü.

El Nusra Cephesi teröristleri bu kez de Mayıs 2016'da Han Tuman yerleşim yerine saldırıp, bu bölgeyi işgali altına almıştı. Bu önemli yerleşim yeri şimdi de 4 yıl Nusra Cephesi tarafından işgali ardından kurtarıldı.

Burada önemli olan soru ise teröristlerin neden Han Tuman yerleşim yerinin işgaline vurgu yapması ve bu bölgenin kurtarılmasının Suriye ordusu ve ortakları için  büyük önem taşıması idi?

Han Tuman yerleşim alanının önemli olmasının ilk nedeni ise bu bölgenin stratejik coğrafi konumudur. Bu yerleşim alanı Halep şehrinin Güneyinden 10 ila 15 kilometre arasında yer alıp Halep-Şam otoyoluna da yakın sayılır. İşte bu coğrafi konumundan dolayı Han Tuman yerleşim alanı, stratejik bir öneme sahiptir. Çünkü hem teröristlerin önemli Halep şehrine erişimini sağlayıp hem de onların Suriye'nin başkenti  Şam'a karşı hareketleri ve saldırılarına zemin hazırlayabilirdi.

Han Tuman'ın kurtarılmasını önemli kılan bir başka husus da bu stratejik yerleşim alanının teröristlerin Halep eyaletinin Kuzeyi'nden Güneyindeki unsurlarına yardım ulaştırması ve lojistik anlamda bu hattan yararlanmaları idi. Suriye ordusu ve Direniş Güçlerinin bu stratejik kenti kurtarmaları ile teröristlerin Kuzey'den merkeze doğru önemli ikmal hatlarından biri kesilmiş ve kapatılmış oldu. Buna karşın Han Tuman stratejik bölgesinin kurtarılması ile , Suriye ordusu ve ortakları da Halep, Hums, Hama ve Şam eyaletlerindeki güçlerine daha kolay bir şekilde lojistik yardım sağlayabiliyor.

Han Tuman bölgesinin kurtarılmasının öneminin bir başka nedeni de teröristlere karşı zaferler için zeminin tamamen hazırlanmış olmasıdır.

Gerçekte, Han Tuman bölgesinin kurtarılması ile teröristlerin bir birleri ile ilişki kurduğu hatlar kesilmiş oldu ve Suriye ordusu bu irtibat hatlarını eline geçirerek teröristlere karşı belirgin bir üstünlüğü kazanmış oldu.

Aslında tüm bu avantaj noktalarından dolayı Nusra Cephesi teröristleri özellikle de Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinin destekleri ile ateşkesi ihlal ederek Han Tuman bölgesini bir kez daha işgal etti.

Suriyeli uzman Han Tuman'ın tekrar Nusra Cephesi tarafından 2016'da işgal  edilmesinin ardından Suriye ordusunun ateşkese bağlı oldukları yüzünden teröristlerin ve hamilerinin bu durumu suiistimal edip bunu gerçekleştirdiklerini söylemişti.

Bu yüzden Han Tuman bölgesinin kurtarılmasının öneminin dördüncü sebebinin de bu başarının, teröristlerin hamisi bölge ülkeleri özellikle de Suudi Arabistan'a büyük hezimet olması idi.

Han Tuman bölgesinin kurtarılmasının beşinci nedeni de bu stratejik başarının terörist Amerikan hükümetinin İran İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu Kudüs Kuvvetleri komutanı Korgeneral Kasım Süleymani'yi 3 Ocak'ta suikastle şehit düşürdüğü sırada gerçekleşmesidir. Amerikalılar direnişin başarılarının bu suikastle durdurulacağını sanıyorlardı. Bu önemli zafer ise General Kasım Süleymani'nin şehadetinin direnişin azmini daha büyük zaferler elde etmek için arttıracağını da göstermiş oldu.



Yeni yorum ekle