DW: İran ABD’nin Ayn el Esad Üssünü Vurarak Dünyaya Açık Bir Mesaj Gönderdi

Sa, 14/01/2020 - 10:54

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa militanları ve mağaralarda dolaşan gerilla savaşçıları olmayan bir ülke, Amerika’nın askeri bir üssünü hedef alıyor.

Welayet News - Almanya Savunma eski Bakanı ve şu an AB Komisyon Başkanı Ursula Von der Leyen, Almanya’nın Deutsche Welle Haber Sitesinde kaleme aldığı yazısında, İran’ın Amerika’nın Ayn el Esad Üssüne düzenlediği saldırıya değindi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Amerika ordusunun mevcut protokollerine göre, eğer bu ülkenin dünyanın herhangi bir bölgesindeki üslerine saldırılırsa, bu yani onların ülkelerinin topraklarına saldırı düzenlendiği anlamına gelir.

İran bu operasyonda, bir metro istasyonuna ya da Amerikalı turistlerin otobüslerine saldırmadı, Amerika ordusunun askerlerinin gözlerinin içine baktı ve onların Irak’taki en büyük askeri üssünü hedef aldı. Bu üs hiç kuşkusuz en gelişmiş askeri araçlara ve imkanlara sahip olan bir üstü.

Bu üs, savaş odalarından hastanelere ve sinemadan kafeye kadar birçok imkana sahipti yani Amerika’nın bir parçasıydı, hatta içme suyu bile Amerika’dan getiriliyordu… Şimdi ise üçüncü dünya ülkesi olan bir ülke, kendi yerli füzeleriyle bu üsse saldırıyor ve Başkan Bush’un başkanlığı döneminde yüksek maliyetlerle sağlanan dünyanın en büyük füze savunması olan GPS savunma sistemini hedef alıyor.

Şimdi, bu sistemleri satın almak için çok para harcayan Amerika’nın bölgedeki müttefikleri (Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Ermenistan…) şüpheye düştüler; acaba askeri bir çatışmada bu füze sistemi işe yarayacak mı veya tekrar para mı harcayacak ve Amerika Başkanı’nın küstahlıklarına tahammül mü edecekler? Bu ülkelerin Askeri müttefiklerini değiştirmelerinin zamanı gelmedi mi?!

Bu askeri operasyonda herhangi bir zayiat olmadığını farz etsek bile, hatta bir füzenin bile Irak’taki Ayn el EsadÜssüne isabet etmesi, Ortadoğu Bölgesine önemli bir mesaj göndermekte, askeri müttefikinizi seçme konusunu yeniden gözden geçirin, Çin ve Rusya hatta İran daha iyi müttefik olabilir demektedir.’



Yeni yorum ekle