Nasrullah: Lübnan’da iç savaşın çıkması konusunda kaygılıyız

Ct, 26/10/2019 - 09:20

Lübnan Hizbullah’ı Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, bugün (Cuma) Lübnan gelişmeleri ve bu ülkede ikinci gününe giren son protestolarla ilgili bir konuşma yaptı.

Welayet News - Seyyid Hasan Nasrullah, konuşmasının başında şöyle dedi: “Bundan önce söyledim, eğer Hizbullah (taraftarları) sokaklara inerlerse hedeflerin gerçekleşmesinden sonra ancak evlerine döneceklerdir. Daha önce de göstericilerden siyasi parti ve gruplara sörf yapmaya izin vermemelerini umuyordum”.

Halk hareketinin olumlu kazanımları korunmalıdır

“Bu halk hareketinin olumlu kazanımları oldu ve herkes bunları koruma çapası içinde olmalıdır” diyen Nasrullah, “Vergisiz bütçe, keza ekonomik planın açıklanması gösterinin olumlu kazanımları arasında bulunduğunu ve çok önemli maddeler içerdiğini” anımsattı.

Ekonomik planlar salt verilmiş bir söz değil, hayata geçmesi gerekir

Seyyid Hasan Nasrullah, bazı kişilerin ekonomik planı önemsizmiş gibi gösterme girişimini kuşku uyandırıcı bularak, “Ekonomik plan konusunda açıklanan kararların ertelenmesine izin vermeyeceğiz. Hiçbir hükümet bir oturumda bu reformaları onaylayamaz. Ekonomik projeler sadece verilmiş bir söz değildir ve gerçekleşmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Alınan kararların icra edilmesi için hükümetin ciddi çabası

Nasrullah, hükümetin almış olduğu kararları belli sürelerde icra etmesi konusunda ciddi ve karalı olduğunu, kendi görüş ve tutumlarını ifade etmek için de bu hareketin herkese fırsat verdiğini anımsatarak şöyle dedi: “Taifecilikten uzak gösteriler, Lübnan halkına bir kez daha özgüven aşıladı. Hizbullah diğer gruplarla birlikte ‘çalınmış olan malları geri çevirme yasası’ ve ‘yetkililerin banka bilgilerinin şaffaf olması’nın onaylanması için çaba içinde olacaktır”.

Göstericiler Cumhurbaşkanı’yla diyaloğa geçmek için temsilci belirlesinler

Oluşacak bir güç boşluğunun kaos ve çöküşle sonuçlancağını belirten Hizbullah Genel Sekreteri, “Biz her türlü çözüm önerisini ve diyaloğu olumlu buluyoruz. Çözüm yollarının peşinde olmalıyız ve önerilen her çözüm boşluğa düşmeme doğrultusunda olmalıdır. Lübnan için canımızı ve itibarımızı feda etmeye hazırız” dedi.

Nasrullah, göstericilere çağrıda bulunarak Cumhurbaşkanı Mişel Avn’la diyaloğa geçmek için kendi temsilcilerini belirlemelerini istedi.

Seyyid Hasan Nasrullah, şunları belirtti: “Son yıllarda ülkeyi güç boşluğuna sürüklemedik ve her şey doğal bir şekilde takip ediliyordu. Göstericilere müzakere önerisi, göstericilerden sokakları terketmesini istemek anlamına gelmez, bilakis onların sokaklarda kalma haklarını resmi olarak tanıdığımızı gösterir. Caddeleri kapatmak sivil protesto yöntemlerinden biridir ve geçmişte biz de böyle bir yömteme başvurmuştuk. Caddelerin kapatılması üzerinden 9 günün geçmesiyle birlikte halktan bazı kesimlerin geçimini ve işlerini etkilemiş durumda. Caddeleri kapatarak halka hakaret eden ve onlardan kimlik isteyen bazı kişilerin sivil itiatsizlik veya itirazla bir ilişkileri yoktur. Lübnan halkının yüzde 50’si eğer caddelerin kapalı kalmasını kabul ederse kapalı kalacaktır. Göstericilerden caddeleri açmalarını istiyorum ve kimse onlardan caddeleri terketmelerini istemiyor”.

Göstericileri desteklemek için orduya çağrıda bulunan Nasrullah, “Bazıları ortamı germek için çalışıyor ve ordu gösterilere müdahale etme niyetindeymiş gibi telkin ediyorlar ama böyle bir şey doğru değil” dedi.

Bazı gruplar protesto meydanlarında yüklü paralar harcıyor

Hizbullah Genel Sekreteri, kimi grupların gösteri meydanlarında üyük miktarda para harcağını işaretle, şöyle konuştu: “Sivil olarak ve kendiliğinden başlayan hareket bugün artık  kendiliğinden olan sivil bir hareket değildir, bilinen siyasi parti ve gruplar göstericileri yönlendiriyorlar. Bugün gösteri meydanlarında duyulan talepler ilk gündekilerden farlıdır”.

Nasrullah, devamla şu ifadelere yer verdi: “Acaba göstericilerin Güvenlik Konseyi’nden Lübnan’ın BM’nin yedinci maddesi kapsamına girmesini istemesi ve direnişin silahının da hedefe konulması makul mu?

Hükümetle görüşmeksizin gösterilerin sürmesi hiçbir hedefi gerçekleştirmez

Hükümetle müzakere yapmaksızın gösterilerin sürdürülmesi hiçbir hedefi gerçekleştirmez. Bu itiraz hareketinin bazı liderler var ama onlardan söz edilmiyor; bu liderlerden kimisi dürüst ve ihlaslı kişilerken kimisi yıllarca hükümette yer almış kimselerdir ve kimisi de dış elçiliklerle ilişkili olan kişilerdir. Göstericilere diyorum, bu itiraz eyleminde güvendiğiniz kişileri tanıyın.

Lübnan’da iç savaşın çıkmasından endişeliyiz    

Biz Lübnan’da iç savaşın çıkmasıdan edişeliyiz. Mevcut karineler, belirti ve bilgiler Lübnan’ın şu anda bazı bölge ülkeleri ve uluslararası odakların hedefinde olduğunu gösteriyor”.

Nasrullah, Lübnan’ın gerçek yetkililerinin Lübnan’ın hedef alınmadını bize garanti etmeleri gerektiğini vurguladı.  

Welayet News 



Yeni yorum ekle