Çavuşoğlu NATO Sekreteri ile Görüştü

Cu, 11/10/2019 - 18:23

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Çavuşoğlu operasyon için dayanışma beklerken; Stoltenberg, "Gerilim artırılmamalı" dedi.

Welayet News - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Suriye'de sürdürülen operasyona ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere İstanbul'a geldi. Havalimanından Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ne gelen Stoltenberg'i Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı. Karşılama sonrası Çavuşoğlu ile Stoltenberg ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası ikili ortak açıklama yapıyor. Çavuşoğlu, operasyona ilişkin NATO'dan dayanışma beklediğini söyledi. NATO Genel Sekreteri ise gerilimin artırılmaması gerektiğini dile getirdi.

ÇAVUŞOĞLU: DAYANIŞMA BEKLİYORUZ

Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

"70. Yıl dönümü olarak kutladığımız ittifaka atılması ilişkin atılması gereken adımlar hakkında kararlar alacak. Biz katkılarımızı önce milletimizin sonra da müttefiklerimizin güvenliği için yapacağız.

Ancak güvenliğin bölünmezliği ilkesi çerçevesinde müttefiklerimizin de bizimle danışma sergilemesi en doğal talebimizdir. Bu dayanışmayı açık ve net bir şekilde görmek istiyoruz. 'Meşru kaygıları anlıyoruz' demek yetmez."

STOLTENBERG: GERİLİM ARTIRILMAMALI

Stoltenberg ise harekatla ilgili endişelerini paylaştığını söyleyerek, gerilimin artırılmaması çağrısında bulundu. Stoltenberg'in açıklaması şöyle:

"Türkiye bizim ittifakımızın çok güçlü bir üyesi . Uzun yıllardır oluşturduğumuz çok ciddi bir dayanışma var. Afganistan ve Irak'ta, Kosova'da da NATO ile birlikte çalışıyorsunuz. NATO Türkiye'nin de savunma sistemlerini, güney sınırlarını korumaktadır. Deniz ve hava kuvvetlerine destek ediyoruz. Son yıllarda Türkiye'deki askeri tesislere 5 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı.
 
Türkiye şu anda çok zor bir bölgenin tam sınırlarında bulunuyor. NATO ittifakından hiçbir ülke Türkiye kadar Ortadoğu'dan şiddete maruz kalmadı. Türkiye kadar mülteciye ev sahipliği yapmak zorunda da kalmadı. Devam eden harekatla ilgili kendi endişelerimi de paylaştım. Gerilimin arttırılmaması, insanların daha fazla acı çekmemesi gerektiğini hatırlattım. Ortak bir düşmanımız var: IŞİD. Dayanışma içinde büyük bir kazanım elde ettik ve bölgeyi temizledik. Teröristlerin bir kısmı şu anda yakalandı tekrar kaçmasına müsaade etmemek lazım. Uluslararası toplumun nasıl tutulmaya devam edeceğine karar vermesi lazım.

Rusya'nın S400 savunma sistemi Türkiye tarafından alınmış durumda. Türkiye'nin bu konuyla ilgili nedenleri olabilir ancak koordinasyon açısından sorun teşkil edebilecek bir uyumsuzluk ortaya çıkabilir.

Büyük bir güç demek büyük bir sorumluluk demektir. NATO Türkiye'nin ne kadar büyük bir müttefik olduğunun farkındadır."

STOLTENBERG: YPG KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİ YOK

Açıklamaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Stoltenberg, "NATO PYD ve YPG'ye nasıl bakıyor?" sorusuna "NATO'nun kamuya açık bir terör örgütü listesi yok. BM ve AB'nin böyle bir listesi var bizim yok. Biz terörizmin bütün görüntüsüyle eşit olduğunu düşünüyoruz ve NATO da IŞİD'e karşı mücadelede koalisyonun büyük bir parçası olduk. IŞİD bizim ortak bir düşmanımızdır. Esas mücadeleye devam etmenin yerel güçleri eğitmekle olduğunu biliyoruz. Afganistan ve Irak'ta da bunu yapıyoruz. YPG'ye geldiğimizde ise müttefiklerimiz arasında bir fikir birliği oluşmadı. Terörizmle mücadeleye devam edeceğiz ancak Kuzey Suriye'de NATO bulunmuyor." diye yanıt verdi.

Stoltenberg ABD'den gelen yaptırım açıklamalarıyla ilgili bir soruya ise "Şimdi varsayımlar üzerinden konuşmam yanlış olur. Türkiye'nin güçlü bir müttefik olarak yanımızda olması önem taşıyor" diye yanıtladı.
 
Çavuşoğlu'na ise sosyal medyadaki operasyona tepki paylaşımları soruldu. Paylaşımları kara propaganda olarak niteleyen Çavuşoğlu, "Neymiş sivilleri hedef alıyormuşuz. İnsani yardım konusunda kimse Türkiye'ye ders veremez" dedi.

Stoltenberg'in saat 14.00'da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.



Yeni yorum ekle