Suudi Arabistan ile Husiler arasında gizli görüşme iddiası

Pt, 19/03/2018 - 09:43

Batı merkezli bir medya kanalı bazı diplomatlara dayandırdığı haberinde, Husiler ile Arabistan arasında Yemen savaşını sonlandırma konusunda gizli görüşmeler yapıldığını iddia etti.

Welayet News - Reuters haber ajansı bazı siyasetçi ve diplomatların açıklamaları doğrultusunda, Husiler ile Arabistan arasında Yemen savaşını sonlandırma konulu gizli görüşmeler yapıldığını duyurdu. Bu görüşmeler iki hafta önce başladı ve hedef ateşkes anlaşması yapmak ve barışı sağlamaktır. 

Reuters Yemenli diplomatlardan naklederek şunları yazdı: Suudi Arabistan ve Yemen Husileri temsilcileri şuan gizli müzakereler yapıyor ve 3 yıldır devam eden savaşı bitirmeye çalışıyorlar, bu savaş dünyadaki en büyük insanlık krizinin yaşanmasına neden oldu. 

Suudi Arabistan liderliğindeki askeri koalisyon Yemen'e yönelik saldırılarını 3 yıldır sürdürüyor. 

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Yemenli 2 diplomat ve 2 yetkili Reuters haber ajansı şu açıklamalarda bulundular: Husi Hareketi sözcüsü Muhammed Abdulselam mevcut anlaşmazlıklara çözüm bulabilmek için Suudi yetkilerle doğrudan bir görüşme yapmak amacıyla Umman'a gitmişti. Hükumet temsilcileri olmaksızın Husiler ile Arabistan arasında bazı görüşmeler yapıldı ve görünen o ki, hem Husiler ve hem de Arabistan liderliğindeki askeri koalisyon ortak bir anlaşma yapma peşinde. 

Koalisyon yetkililerinden biri Arabistan ile Husiler arasında görüşme yapıldığına ilişkin haberi yalanlayarak şunları söyledi: Şuanda barışı sağlamak için siyasi çözüm yolu bulmaya çalışan Birleşmiş Milletler'dir. Husi yetkilileri ise konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmaktan kaçındılar. 

Reuters kaynakları bu haber ajansına şu açıklamalarda bulundular: Eğer savaşın bitmesi konusunda bir anlaşmaya varılırsa ilk olarak savaşın olduğu tüm cephelerde ateşkes sağlanacaktır ve daha sonra barış anlaşması imazalanacaktır, bu durumda anlaşmada anlaşmazlık taraflarının tamamının istekleri dikkate alınmalıdır. 

Reuters son olarak şunları yazdı: Koalisyon güçlerinin başarıya ulaşmasının beklenmemesi ve bu arada Yemen'de kıtlık, salgın hastalık ve ölümcül durumlar yaşandığını dikkate aldığımızda, Suudi Arabistan yetkilileri Suudi veliaht ve Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman'ın da dediği gibi şu ifadeleri kullanıyor:  Şavaşı bitirmek istiyoruz. 

 



Yeni yorum ekle