Rusya’dan Amerika’ya özel öneri

Cu, 17/05/2019 - 23:18

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Moskova’nın Washington’la iki ülkenin karşılıklı olarak içişlerine müdahalede bulunmama konusunda bir anlaşmanın imzalanmasına hazır olduğunu ancak, Amerika’daki iki hakim parti arasındaki siyasi çatışmada “Rusya faktörü”nün hala bir araç olarak kullanıldığını söyledi.

Welayet News - TASS haber ajansıyla yaptığı özel röportajda, ABD’nin üst düzey siyasi kademelerinde Rusya ile ilişkilerin iyileştirilmesine muhalif olan azımsanmayacak bir kesimin bulunduğunu belirten Ryabkov, ancak Moskova yetkililerine göre, Rusya ile tamasların gerekliliği de dahil olmak üzere Washington’ın dış politikasının ana çerçevesinin bizzat ABD Başkanı tarafından belirlendiğini ileri sürdü.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, şöyle dedi: “Hepimiz Amerikalı yetkililerin Rusya hakkındaki açıklamalarını duymuş ve iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesine karşı olanların, özellikle ABD Yasama Erki’inde az sayıda olmadığını biliyoruz. Ancak bize göre, bu ülkenin ne tür bir yol ve yordam izleyeceğini belirleyen, emir ve talimatları veren ABD Başkanı’dır”.

“ABD’deki iç siyasi çekişmelerde “Rus faktörü”nü kullanma sendromu görmezlikten gelinemez ve alt edilmez” diyen üst düzey Rus diplomat, “Bu faktör sürekli var olmuş, şu anda daha da şiddetlenmiş ve gelecekte de kendi varlığını korayacaktır” diye ekledi.

Ryabkov, “Amerika’da 2016 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçim sürecine Rusya’nın mudahalesi dosyasıyla iligili olarak özel yetkili savcı Robert Mueller’in raporunda Kremlin ve Donald Trump yönetimi arasında hiçbir planın söz konusu olmadığı doğrulanmasına rağmen, bana göre Rusya faktörü sadece seçim süreçlerinde değil, belki ABD’deki iki hakim parti arasında gerçek bir çatışmanın etkili bir aracı olarak gündemde olmaya devam edeğini ve daha şimdinden başlamış olan ABD Başkanlık seçimleri mücadelesinin bu turunda bu konuyla ilgili yeni bir dalganın görüleceğini” anımsattı.

Rusya’nın iki ülkenin karşılıklı olarak içişlerine karışmama konusunda Washington’la bir anlaşma imzalamak için hazır olduğunu da açıklayan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, şöyle dedi: “Bütün önerilerimiz müzakere masası üzerinde. Biz hatta iki ülkenin karşılıklı olarak birbirlerinin içişlerine karışmamayı garantileyecek bir dizi anlaşmayı imzalamya da hazırız. Bu konu en son Soçi müzakelerinde de Sergey Lavrov tarafından ABD Dışişleri Bakanı’na iletildi. Böyle bir girişim ilgili yapıların bu meseleye profesyonel yaklaşma imkanı sağlayarak böylece ABD’nin bu hususla alakalı iddialarına yanıt verilebilir”.

Amerika’nın içişlerine müdahale konusunda Washington tarafından Moskova’ya yöneltilen ithamların ABD’nin son yıllardaki dış politika arenasında kullanılan en kötü yöntem olduğunu ifade eden Ryabkov, şöyle devam etti: “Bu ithamlar asla ciddi bir şekilde gündem olmadı ve sadece Amerika yönetiminin siyasi amaçlarının ilerletilmesi için bir gerekçe olmuştur. Oysa biz her zaman bu konuya profesyonelce yaklaşılmasını istedik ve bu hususta dışişleri bakanlıkları arasında görüşmelerin olmasından yana olduk. Çünkü bize göre, rahatça ve öyle gelişi güzel ithamda bulunup sonrada ithamı kanıtlamadan onun hakkında sonuca varmak, karar almak ve karşı tarafı cezalandırmak mümkün değildir. Oysa son yıllarda okyanus ötesi mekidaşlarımızın izlediği yöntem bu olmuştur. Bizim bu hususla ilgili tutumlarımız ise tamamen belli olup Moskova yetkilileri tarafından defalarca deklare edilmiştir”.

Kısa ve orta menzilli füzelerin imha edilmesine ilişkin anlaşmanın ihali hakkında Rusya’ya yöneltilen ithamların bu yaklaşım tarzının bariz bir örneği olduğunu anımsatan Ryabkov, silahların kontrolü ve stratejik istikrar gibi hassas konularda böyle bir yöntemin asla kabul edilemeyeceğini belirtti.  

Welayet News 



Yeni yorum ekle