Onikinci Ders: Kıble

Pt, 03/12/2018 - 18:06

Elbette ilahi emri bekleyerek yüzünün semada aranıp durduğunu görüyoruz. Artık musterih ol, işte memnun olacağın kıbleye seni yönlendiriyoruz! Haydi yüzünü Mescid-i Haram’a doğru çevir! Sizde ey müslümanlar, nerede olursanız olunuz yüzünüzü oraya doğru çevirin! Kendilerine kitap verilmiş olanlar, kıbleyi çevirmenin gerçekten Rableri tarafından olduğunu bilirler. Allah onların yaptıklarından habersiz değildir. 2/144

Yönlendirme ve yön tayin etme ilahi ilkelerden biri olan Kıble bütün inanmış müminleri tek noktada toplayarak tek olan mabudi bil hakka kulluğa davet etmektedir. Kulluğun zirvesi kabul edilen Namaz, bütün müslümanların ortak noktada manen birleştirmektedir. İnsanlık için yeryüzünde kurulmuş olan bu ev müslümanların Kıblesi olmuştur ve tek noktada ümmet birliğini sağlıyarak şirk ve zulme karşı tevhidi bir direniş cephesini oluşturmu bulunmaktadır. İslam dini, binasının sutunlarını oluştururken islam peygamberi namazın binadaki önemine işaret ederek şöyle buyurur.

“Namaz dinin direğidir kim onu yerine getirir namazını eda ederse dinini korumuş olur; kimde yerine getirmez namazını eda etmez ise dinini yıkmış olur.”

İlahi olan bu namazı kılmak için Allah’ın evi (Beytullah) la irtibat kurup evin kapısını çalıp kulluğa hazır olduğunu beyan eden kul dünyadaki diğer Müminlerle birlikte aynı kapıyı çalmaktalar.

Namaza girmek için yapılması gereken amellerden biride Kıbleye yönelmektir.

Kıble: Kabe müslümanların kıblesidir, namaz kılan müslümanlar Kabeye yönelmelidirler.

*Namaz kılarken Kabeye yönelmek

*Ölüyü yıkarken Kıbleye yönelmek

*Hayvanı keserken

Kıbleyi Teşhis Etme Yolları

*Biricisi insan kendi ilmi ve bilgisine dayanarak karar verip kılması

*İki adil şahidin söylemesi

* İlmi delillere dayanarak tesbit etme

Güneşle Kıblenin Tesbiti:

*Bahar ve yaz aylarında güneş doğduğunda sol omuzun güneşi aldığın zaman istikamet Kıbledir

*Son bahar ve kış aylarında güneş batarken sağ omuzuna alınırsa istikamet Kıbledir.

Kıbleyi en güzel bula bilmek için dünya haritasını kuzey ve güneye ayarlıyarak bulunduğun yeri tesbit ettikten sonra Beytullahın yerinide tesbit ederek bir cetvelle ikisini birleştirdikten sonra Kıbleye durmuş olursun veya bugün internet aracılığıylada Beyti bulmak kolaylaşmıştır eski deneylere gerek yoktur.



Yeni yorum ekle