Suud, Yemen’e Saldırsın Diye Bir Ülkenin Daha Kapısını Çaldı
Suudi Arabistan’ın, Ensarullah Hareketi güçlerinin Kızıldeniz kıyısındaki ilerleyişini durdurmak amacıyla İngiltere’den Yemen’e yönelik askeri saldırılar düzenlemesini istediği öne sürüldü.
Welayet News - Bloomberg’in konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı habere göre Riyad yönetiminin Londra’ya yönelmesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Washington’ın doğrudan askeri müdahalede bulunması yönündeki talebini reddetmesinin ardından geldi.
Konuya yakın kaynaklara göre İngiltere Başbakanı Andy Burnham, Suudi Arabistan’ın talebine ilişkin henüz nihai kararını vermedi.
İngiltere, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun 2015’te Yemen’de başlattığı askeri operasyonlar boyunca Riyad’ın önemli silah ve askeri destek sağlayıcılarından biri oldu.
İngiliz yapımı savaş uçakları, bombalar ve füzeler koalisyonun Yemen’deki operasyonlarında kullanılırken, Londra yönetimi Suudi güçlerine eğitim ve teknik destek de sağladı.
Ancak habere göre İngiliz hükümeti, Yemen’e yönelik yeni ve doğrudan bir askeri müdahale konusunda temkinli hareket ediyor.
Londra’nın çekinceleri arasında Kızıldeniz’deki çatışmaların daha da genişlemesinin beraberinde getirebileceği ekonomik ve siyasi maliyetlerin bulunduğu belirtildi.
İngiliz yetkililerin ayrıca Yemen güçlerinin Babülmendeb Boğazı’na açılan güzergahlar üzerindeki kontrolünü güçlendirmesinin İngiltere ve diğer Batılı ülkelerin deniz taşımacılığı çıkarları açısından önemli sonuçlar doğurabileceğini değerlendirdiği aktarıldı.

Yeni yorum ekle