Katar: İran-ABD Görüşmeleri Kısa Vadeli Çözüm Arayışıdır

Çar, 05/08/2026 - 08:40

ABD ile İran arasında olası bir anlaşmaya ilişkin taslak metinlerin dolaşımda olduğu belirtilirken, Hürmüz Boğazı’nda tansiyon yükselmeye devam ediyor. Katar, kısa vadeli diplomatik çözüm için ilerleme kaydedildiğini açıklarken, Tahran ABD’nin deniz ablukasına karşı sert uyarılarda bulundu.

Welayet News  - Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD ile İran arasında olası bir anlaşmaya ilişkin taslak metinlerin “dolaşımda olduğunu” ve sürecin “oldukça ileri bir aşamaya geldiğini” açıkladı.

Ancak Katarlı yetkililer, bunun yalnızca kısa vadeli diplomatik bir çözüm arayışı olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasında şu anda planlanmış doğrudan görüşmeler bulunmadığını belirtti.

Trump ile Tahran’ın açıklamaları çelişiyor

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta sonu İran’a yönelik planlanan “büyük saldırıyı” iptal ettikten sonra, görüşmelerin pazartesi günü yeniden başlayacağını açıklamıştı.

İran ise Washington ile herhangi bir müzakere yürütmediğini belirterek Trump’ın açıklamalarını reddetti.

Trump, salı günü sosyal medya hesabından İran yönetimini “inanılmaz derecede ikiyüzlü” olmakla suçladı. Ayrıca Tahran’ın anlaşmayı imzalaması için bunun “son şansı” olduğunu savundu. Ancak yeniden aday olmayacağını hatırlatan Trump, müzakereler konusunda herhangi bir zaman baskısı hissetmediğini de söyledi.

İran’ın önceliği Umman ile görüşmeler

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise dün Tahran’ın önceliğinin ABD ile görüşmeler değil, Umman ile Hürmüz Boğazı’nda geçici bir deniz koridoru oluşturulmasına yönelik müzakereler olduğunu açıkladı.

Bekayi, daha önce gündeme gelen iki ayrı geçiş koridoru yerine tek bir koridor üzerinde çalışıldığını ifade etti.



Yeni yorum ekle