İran, Müttefiklerle Ticaret Mekanizmalarını Devreye Aldı

Sa, 05/05/2026 - 07:36

Pakistan ve Türkiye’den Endonezya ve Umman’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada İran, tercihli ticaret ağını yeniden aktive ederek yeni koşullar altında ticareti kolaylaştırmayı hedefliyor.

Welayet News  - İran Ticaret Geliştirme Kurumu Ticari Anlaşmalar Dairesi Başkanı İlham Hacı Kerimi, bugün yaptığı açıklamada, Umman, Özbekistan ve Endonezya ile tercihli ticaret anlaşmalarının yasal süreçlerinin devam ettiğini belirtti.

Tercihli ticaret anlaşmalarının yürürlüğe girmesiyle birlikte, taraf ülkeler birbirlerinin mallarına diğer ticaret ortaklarına kıyasla daha düşük gümrük tarifeleri uyguluyor. Bu durum, ülkeler arasındaki ticaret hacminin artmasına doğrudan katkı sağlıyor.

Daha önce ise İran; Pakistan, Tunus, Küba, Türkiye ve Bosna ile ikili tercihli ticaret anlaşmaları imzalamıştı.

Hacı Kerimi ayrıca, İran’ın Endonezya, Pakistan, Türkiye, Bangladeş, Mısır, Nijerya ve Malezya ile birlikte yer aldığı D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) Teşkilatı kapsamında çok taraflı tercihli ticaret anlaşmasının ve İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesindeki düzenlemelerin halen yürürlükte olduğunu ifade etti.

Bu ticaret modeli; takas (mal karşılığı mal değişimi) ve ulusal para birimleriyle ticaret gibi mekanizmaların kullanılmasına imkân tanıyarak, özellikle savaş ve yaptırım koşullarında İran’ın ticaretini kolaylaştıran önemli bir araç olarak öne çıkıyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle