İngiltere'nin 2030'a kadar yeni silah alacak kaynağı yok
İngiltere'nin eski Silahlı Kuvvetler Müşterek Komutanı Richard Barrons, ordunun 2030 yılına kadar yeni silah alımı için kaynağı bulunmadığını bildirdi.
Welayet News - İngiltere'nin eski Silahlı Kuvvetler Müşterek Komutanı ve hükümetin stratejik savunma incelemesinin eş yazarı Richard Barrons, ülkesinin 2030 yılına kadar yeni silah alımı gerçekleştirecek mali kaynağa sahip olmadığını açıkladı.
The Times gazetesine mülakat veren Barrons, mevcut ödenek yetersizliği nedeniyle Silahlı Kuvvetlerin "geleceğin ordusu" ihtiyaçlarının yüzde 80'ini finanse edemediğini, bu durumun öncelikle sarf edilebilir teknik ekipman ve mühimmat kalemlerini etkilediğini belirtti.
Barrons, İngiliz Silahlı Kuvvetlerinin kaynak yetersizliği sebebiyle şu aşamada bir savaşa hazırlık konusunda yalnızca "düşünce" düzeyinde kalabildiğini ifade etti.
Ordunun tank, helikopter ve topçu sistemleri için asgari bütçeye sahip olduğunu kaydeden Barrons; gezgin mühimmatlar, kamikaze dronlar gibi büyük ölçüde otonom sistemler veya yapay zeka destekli araçlar için ise yeterli kaynağın bulunmadığını vurguladı.
İngiltere Savunma Bakanlığının, Haziran 2025'te yayımlanan son stratejik savunma incelemesinden bu yana "geriye gittiğini" savunan eski komutan, yatırım eksikliğinin endüstriyel tabanı zayıflattığına ve savunma şirketlerini üretimi yurt dışına taşımaya mecbur bıraktığına dair uyarılarda bulundu.
The Times'ın aktardığı verilere göre İngiltere, gelecekteki askeri kabiliyetlerin yüzde 20'sini geleneksel platformlara (tank, gemi, uçak), yüzde 40'ını düşük maliyetli sarf edilebilir araçlara (robotlar, gezgin platformlar) ve kalan yüzde 40'ını ise kamikaze dronlar ile hassas güdümlü füzelerden oluşan tek kullanımlık silahlara ayırmayı öngören "20-40-40" konseptini benimsiyor.
Ancak Barrons, Savunma Bakanlığının bu harcama planının yüzde 80'ini oluşturan sarf edilebilir teknik ve mühimmat kısmını karşılama gücü bulunmadığını kaydetti.
Öte yandan, İngiliz ordusuna aşina bir kaynak The Times'a yaptığı açıklamada, modernizasyon için kaynakların yetersiz olduğu yönündeki değerlendirmeyi reddetti.
Kaynak, ordunun yeni teknolojilerin hızlı alım programlarına halihazırda yatırım yaptığını ifade etti.
İngiltere Savunma Bakanlığının bütçesinde 2024 yılında yaklaşık yüzde 20 oranında kapsamlı bir kesintiye gidilmişti. The Telegraph'ın o dönemki haberlerine göre bu kesintiler doğrudan ordunun modernizasyon kalemlerini hedef almıştı.
Parlamento bütçe komisyonunun verileri, Savunma Bakanlığının 2023-2033 dönemini kapsayan bütçe planında en az 16,9 milyar sterlinlik bir açık bulunduğunu ortaya koymuştu.
Gelişmeler kapsamında Londra'nın, Birleşik Seferberlik Gücü (JEF) üyesi ülkeler için savunma projelerinde daha düşük maliyetli borçlanma imkanı sağlayacak bir "savunma bankası" kurmayı değerlendirdiği bildirilmişti.
İngiltere liderliğindeki JEF; Danimarka, Finlandiya, Estonya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Hollanda, İsveç ve Norveç'ten oluşan, Baltık Denizi ve Kuzey Kutbu bölgelerindeki krizlere hızlı müdahale amacıyla 2015'te kurulan askeri bir koalisyon niteliği taşıyor.
Avrupa genelinde birçok ülke askeri harcamalarda benzer finansman güçlükleriyle karşılaşıyor. ABD'nin kıtadaki varlığını azaltmaya başlamasıyla birlikte askeri yetkililer, Avrupa ülkelerinin ciddi bir güvenlik kriziyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.(YDH)

Yeni yorum ekle