ABD’nin Bitmeyen Hegemonya Hırsı: Şimdi de Uzaya Göz Dikti
ABD Savaş Bakanı Pete Hegseth, Florida’daki Cape Canaveral’da yaptığı konuşmada ABD ordusunun uzayda üstünlük kurması gerektiğini söyledi. Savunma sanayi kuruluşlarını kapsayan “Barış Cephaneliği” turu kapsamında konuşan Hegseth’in açıklamaları, Washington’un askeri hegemonyasını artık dünya sınırlarının ötesine taşımayı hedeflediği yönünde yorumlandı.
Welayet News - “Mutlak yüksekliğe hakim olmalıyız. Yüksekliği kontrol eden savaşı da kontrol eder” ifadelerini kullanan Hegseth, uzayı stratejik bir askeri alan olarak gördüklerini açıkça ortaya koydu. Uzmanlar, bu yaklaşımın uzayın barışçıl kullanımına ilişkin uluslararası anlaşmalara aykırı bir zihniyeti yansıttığını belirtiyor.
ABD’nin hava ve deniz alanlarında sağladığı üstünlüğü yeterli görmeyen Hegseth, uzayın da kontrol altına alınması gerektiğini savundu. Bu açıklamalar, ABD’nin Ortadoğu başta olmak üzere birçok bölgede yürüttüğü askeri operasyonlar ve müdahaleci politikalar sonrası şimdi de uzayı yeni bir güç sahası olarak konumlandırdığı eleştirilerini beraberinde getirdi.
Hegseth ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk başkanlık döneminde Pentagon bünyesinde Uzay Kuvvetleri’nin kurulduğunu hatırlatarak, bu yapının ABD’nin küresel askeri stratejisinde merkezi bir rol üstlendiğini ifade etti.
Daha önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin uzaya silah yerleştirme çalışmalarını sürdürdüğünü ve Moskova’nın bu faaliyetlerin durdurulmasına yönelik çağrılarının Washington tarafından reddedildiğini açıklamıştı. Bu durum, küresel ölçekte yeni bir silahlanma yarışının kapısını aralayabileceği endişelerini güçlendiriyor.

Yeni yorum ekle