Türkiye'nin Trump Pazarlığına Hamas’tan Ret
ABD’nin Gazze planı kapsamında Hamas’ın silahsızlandırılmasına yönelik girişimler sürerken, AKP hükümetinin de bu doğrultuda devrede olduğu iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Türkiye, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelere rağmen Hamas’tan sert bir çıkış geldi. Örgütün üst düzey isimlerinden Usame Hamdan, silahların yabancı güçlere teslim edilmesini kesin bir dille reddettiklerini açıkladı.
Welayet News - Hamdan, İsrail’in ateşkesi sistematik biçimde ihlal ettiğini, sınır kapılarını açmadığını ve işgali sürdürerek savaşa geri dönme niyetini açıkça ortaya koyduğunu belirtti. Ateşkesin ikinci aşaması için mevcut güvencelerin yetersiz olduğunu vurgulayan Hamdan, daha bağlayıcı ve açık taahhütler talep ettiklerini söyledi.
Aynı gün İsrail Savunma Bakanı Katz’ın Gazze’den çekilmeyeceklerini ilan etmesi, Hamas’ın kaygılarını doğrular nitelikte değerlendirildi.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Miami’de ABD öncülüğünde yapılan toplantı sonrası Hamas heyetiyle görüşmesi, Ankara’nın Trump’ın Gazze planı çerçevesinde oynadığı rolü yeniden tartışmaya açtı.
Hamas’ın açıklaması, Filistin direnişinin silahsızlandırılmasına yönelik uluslararası planlara açık bir meydan okuma olarak yorumlandı.

Yeni yorum ekle