Türkiye, İsrail’e karşı 6 maddelik somut eylem planına imza atmadı

Ct, 19/07/2025 - 09:10

Türkiye, Bogota'da düzenlenen toplantıda İsrail’e silah, mühimmat, askeri yakıt ve teçhizat tedarikini veya transferini önlemek gibi maddelerin yer aldığı eylem planına imza atmadı.

Welayet News  - Bir grup ülke, İsrail’in Gazze'deki işgal ve soykırımına karşı 15-16 Temmuz'da Kolombiya'nın başkenti Bogota'da bir araya geldi. Toplantıda Türkiye, Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edildi.

Türkiye dahil 30 ülke İsrail’i kınayan bir bildiriyi kabul etti. Ancak limanları İsrail gemilerinin yol geçen hanına dönen Türkiye, 12 ülkenin imzaladığı İsrail'e karşı 6 maddelik somut eylem planına imza koymadı. Söz konusu eylem planı, İsrail’e silah, mühimmat ve askeri yakıt tedarikini veya transferini önlemek gibi tedbirleri içeriyor.

Eylem planına Bolivya, Kolombiya, Küba, Endonezya, Irak, Libya, Malezya, Namibya, Nikaragua, Umman, Saint Vincent ve Grenadine ile Güney Afrika Cumhuriyeti imza attı.

Türkiye'nin imza atmadığı eylem planı

Middle East Eye’da yer alan habere göre, kabul edilen eylem planındaki maddeler şöyle:

  1. İsrail’e silah, mühimmat, askeri yakıt, ilgili askeri teçhizat ve çift kullanımlı ürünlerin tedarikini veya transferini önlemek.
  2. Gemilerin, İsrail’e silah, mühimmat, askeri yakıt, ilgili askeri teçhizat ve çift kullanımlı ürünleri taşımak için kullanılma riskinin açıkça bulunduğu tüm durumlarda, herhangi bir limanda transit geçişini, yanaşmasını ve bakımını önlemek.
  3. İmzacı ülke bayrağını taşıyan gemilerle İsrail’e silah, mühimmat, askeri yakıt, ilgili askeri teçhizat ve çift kullanımlı eşyaların taşınmasını önlemek ve bu yasağa uyulmaması halinde bayrakların indirilmesi de dahil olmak üzere tam hesap verebilirliği sağlamak.
  4. Kamu kurum ve kuruluşlarının İsrail’in Filistin Toprakları’ndaki yasa dışı işgalini desteklemesini ve yasa dışı varlığını pekiştirmesini önlemek için tüm kamu sözleşmelerinin acil olarak gözden geçirilmesini başlatmak.
  5. Tüm mağdurlara adalet sağlanması ve gelecekte bu tür suçların önlenmesi için, uluslararası hukukun en ciddi suçlarına ilişkin hesap verebilirliği sağlamak üzere, ulusal veya uluslararası düzeyde sağlam, tarafsız ve bağımsız soruşturma ve kovuşturma yoluyla yükümlülüklerini yerine getirmek.
  6. İşgal altındaki Filistin topraklarında işlenen uluslararası suçların mağdurlarına adalet sağlanması için, ulusal yasal çerçeveler ve yargı organlarında uygulanabilir olduğu ölçüde, evrensel yargı yetkilerini desteklemek.

Albanese: 12 ülke çok önemli bir adım attı, sıra diğerlerinde

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, konferansın kapanış konuşmasında, “Bunlar sadece önlemler değil, acımasız saldırılar altında olan bir halk ve çok uzun süredir felç olmuş bir dünya için can simidi niteliğinde. Bu 12 ülke çok önemli bir adım attı. Şimdi, Avrupa’dan Arap dünyasına ve ötesine kadar tüm devletlerin onlara katılmak için zamanı geldi” dedi.

evrensel 



Yeni yorum ekle