Arakçi: Filistin'e Karşı İşgalcilik Bölgedeki Güvensizliğin Temel Kaynağı

Ct, 24/05/2025 - 09:00

İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Arakçi, Vatikan Başbakanı ile görüşmesinde, Filistin halkının temel haklarının özellikle de kendi kaderini tayin etme hakkının ciddi şekilde ihlal edilmesini, Batı Asya bölgesindeki güvensizlik ve sorunların temel kaynağı olarak değerlendirdi.

Welayet News  - İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Arakçi, İran ile ABD arasındaki beşinci dolaylı müzakere turuna katılmak üzere Roma'ya yaptığı ziyarette, Cuma günü Vatikan Başbakanı Kardinal Pietro Parolin ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu görüşmede, Vatikan Dışişleri Bakanı Başpiskopos Paul Gallagher da hazır bulundu. Arakçi, Papa Francis’in vefatı dolayısıyla taziye dileklerini iletti ve Papa XIV. Leo’nun seçilmesini tebrik etti.

Arakçi, İran’ın nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla yararlanma hakkı konusundaki tutumunu açıklayarak, İran-ABD dolaylı müzakerelerinin süreci hakkında Vatikan’ın üst düzey yetkililerini bilgilendirdi.

Ayrıca, Gazze'de devam eden katliamlar ve soykırım nedeniyle işgal altındaki Filistin’in içinde bulunduğu vahim durumu detaylandıran Arakçi, tüm ülkelerin ve insanların, Gazze’de işlenen suçlara karşı seslerini yükseltmeleri ve bu cinayetlerin durdurulması ile insani yardımların ulaştırılması konusunda yasal ve ahlaki bir sorumluluğa sahip olduklarını vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı, işgal, apartheid ve Filistin halkının temel haklarının - özellikle de kendi kaderini tayin etme hakkının - açıkça ihlal edilmesini, Batı Asya bölgesindeki güvensizlik ve sorunların temel kaynağı olarak değerlendirdi.

Bu bağlamda İran İslam Cumhuriyeti'nin önerdiği çözüm yoluna işaret eden Arakçi, şunları da belirtti: “On yıllar boyunca iki devletli çözüm önerisi, sadece gerçekleşmeyecek bir vaat olarak Filistin halkının haklarının giderek daha fazla ihlal edilmesine neden olmuştur. İsrail rejimi ise Filistin’i sömürgeci bir şekilde ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Bu durumda İran İslam Cumhuriyeti’nin önerdiği çözüm, tüm Filistin topraklarında Müslüman, Yahudi ve Hristiyan tüm yerli halkın katılımıyla demokratik bir referandumla tek bir demokratik devletin kurulmasıdır.”

Görüşmede ayrıca Vatikan-İran ikili ilişkilerinin son durumu, dinler arası diyalog ve barış söylemleri konuları ele alındı.



Yeni yorum ekle