Ürdün'de 2. Bağdat konferansı düzenlendi

Çar, 21/12/2022 - 12:07

2. Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı Salı günü aralarında İran'ın da bulunduğu bölge ülkelerinin katılımıyla Ürdün'de başladı.

Welayet News  - Bu konferansa Ürdün, Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt, Katar, Mısır, Umman ve Bahreyn gibi Arap ülkeleri ile İran, Fransa ve Türkiye gibi diğer ülkelerin yetkilileri katıldı.

Bu konferansta, bölgesel sorunların çözümü amacıyla yapıcı diyalog sürecini güçlendirmeye yönelik çözümler ve Irak'ın katılımı ve komşu ülkeler ve dost ülkelerle ekonomik işbirliği için uygun koşulların sağlanması görüşülecektir.

Ürdün: 2. Bağdat Konferansının amacı Irak'ın güvenliğini ve refahını garanti altına almaktır

Ürdün'ün ev sahipliğinde düzenlenen 2. Bağdat Konferansının açılışını yapan Ürdün Kralı 2. Abdullah, katılımcıları selamlayarak, bu konferansın Irak'ın Ürdün için özel konumunu gösterdiğini vurguladı.

Kral 2. Abdullah şunları söyledi: ‘Bu toplantı, geçen yıl Bağdat'ta işbirliği ve ortaklık için yapılan görüşmelerde başlayan süreci devam ettirmek adına bir fırsattır ve Irak'ın kalkınma ve refahı sağlama, güvenlik ve istikrarı güçlendirme ve ülkenin toprak egemenliğine saygı duyma çabalarını destekleme konusunu yeniden vurgulamaktadır.

Bu ülke, bölgenin istikrara, adil ve kapsamlı barışa ve özellikle ekonomik ve kalkınma sektörlerinde bölgesel işbirliğine, yoksulluk ve işsizlikle mücadeleye ihtiyacı olduğuna inanmaktadır ve bunların tamamı toplu bir işbirliğini gerektirmektedir.’

Kral 2. Abdullah, özellikle Irak, Ürdün ve Mısır arasındaki üçlü işbirliği çerçevesinde Ürdün'ün Irak ve diğer bölge ülkeleri ile enerji, sanayi ve ulaştırma sektörleri dâhil olmak üzere işbirliği projelerinin önemine değindi ve şunları söyledi: ‘Bölge, her geçen gün daha karmaşık hale gelen birçok zorlukla karşı karşıyadır.

Irak'ta bölgesel istikrarın temel direği olan güvenlik, refah ve istikrarın sağlanması ve ortak çıkarlara hizmet edilmesi amacıyla düzenlenen bu konferansta, bu alandaki iş birliğinin artarak devam etmesini umut ediyorum.’

El Sudani: Irak, susuzluk nedeniyle varoluşsal bir tehditle karşı karşıyadır

Ürdün Kralı'nın ardından konuşan Irak Başbakanı El-Sudani, şunları söyledi: ‘Bugün Amman'da toplandık ve ilişkileri güçlendirmeye ve genişletmeye doğru ilerlemeyi umut ediyoruz. Bağdat konferansının kuruluş fikri Irak'ın ortaklığı güçlendirme arzusunu gösteriyor.

Hükümetimiz, ortak çıkarlara dayalı bölgesel ve uluslararası ortaklıklar kurmak amacıyla açık bir yaklaşım benimsemektedir.

Ortak sanayi bölgeleri oluşturarak tüketen ülkelerden üreten ülkelere dönüşmek için birlikte çalışıyoruz, yolsuzlukla en üst düzeyde mücadele için bir kampanya başlattık.

Kardeş ve dost ülkelerden Irak'ın yağmalanan mallarının iadesi ve bu ülkelerde yaşayan aranan kişilerin teslim edilmesi konusunda bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Irak susuzluk nedeniyle varoluşsal bir tehditle karşı karşıyadır. Türkiye ve İran'daki komşularımızla ciddi bir şekilde işbirliği yapmak ve sınır ötesindeki su kaynaklarının ortak yönetiminin en iyi yolunu bulmak istiyoruz.’

Macron: Fransa, Irak ile dengeli ilişkiler kurma konusuna bağlıdır

Fransa Cumhurbaşkanı Macron bu konferansta şunları söyledi: ‘Irak'ın istikrarını garanti altına almak istiyorsak komşularıyla sorunlarını çözmeliyiz. Fransa Irak'la dengeli ilişkiler konusuna bağlıdır. Bölge ülkeleriyle enerji bağlantı projelerini destekliyoruz.

Zirveye katılan ülkelerin hepsi Irak'ta ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamaya çalışıyor, bu bölgenin ilerleme potansiyeli yüksek, bizim güvenlik ve istikrarımız sizin güvenlik ve istikrarınızla bağlantılıdır.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası güvenlik alt üst oldu, umarım bu zirve pratik planlara vesile olur.’

Emir Abdullahiyan: Irak ve Suriye'nin yanında durduk

İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, Bağdat konferansında şunları söyledi: ‘Ülkemizin güvenlik ve istikrarını bölgenin güvenlik ve istikrarına bağlı olarak görüyor, Irak ve Suriye'nin yanında yer alıyoruz.

İran, Irak'ın istikrarını ve birliğini her zaman desteklemektedir. Şehit General Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el-Mühendis'in cihadı ve mücadelesi bölge halklarının hafızasında kalacaktır. İran, tüm bölge ülkeleriyle işbirliğine hazırdır.’

Kuveyt: Arap ülkeleri Irak'ın bölgedeki etkin rolünü canlandırmak istiyor

Kuveyt Başbakanı Ahmed Nevaf el-Ahmed es-Sabah bu konferansta şunları söyledi: ‘Uluslararası toplum Irak'ın istikrarını önemsiyor. 

Arap ülkeleri, Irak'ın konumunun ve öneminin farkında ve bu ülkenin bölgedeki etkin rolünü yeniden canlandırmak istiyor.

Irak ile elektrik şebekesi bağlama anlaşması, Irak'ın rolünü ve önemini canlandırma çabalarına bir örnektir.

Irak ve Bahreyn'in güvenliği ayrılmaz bir bütündür. Irak'a her alanda destek olmak için çalışıyoruz.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani'nin Kuveyt'i ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme çabasının açık bir göstergesidir.’

Bahreyn: Irak'ın iç işleri konusunda herhangi bir dış müdahaleye karşıyız

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Rashid el Zayani bu konferansta şunları söyledi: ‘Irak'ı destekleyecek bir anlaşmaya varmayı umuyoruz.

Irak'ta istikrar ve güvenliğin sağlanmasına yönelik tüm çabaları destekliyoruz. Biz her zaman, Irak ile işbirliğini güçlendirmek ve Irak'ın bölgedeki rolünü canlandırmak istiyoruz. Irak'ın güvenliği bölgesel istikrarın temel dayanağıdır. Irak'ın iç işleri konusunda herhangi bir dış müdahaleye karşıyız.

Elektrik bağlantısının Irak için önemli bir ekonomik getirisi var.

Irak'ın yasa oluşturma ve terör örgütlerini ortadan kaldırma çabalarını tam olarak destekliyoruz.’

Suudi Arabistan: Elektrik şebekesinin Irak'a bağlanmasını destekliyoruz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan bu konferansta şunları söyledi: ‘Suudi Arabistan, Irak Başbakanı Sudani'nin zorluklarla mücadele çabalarını destekliyor.

Suudi Arabistan, tarihi konumuna geri dönmesi için Irak'ın yanında yer alıyor ve Irak ile özellikle ticari sektörlerde ve iki ülkenin elektrik şebekelerini birbirine bağlamada iş birliğini sürdürmek istiyor.

Arabistan, Irak'la yeni işbirliği ufukları açmaya kararlıdır ve Irak'ı ekonomik olarak desteklemek ve bu ülkenin kalkınması için hiçbir çabadan kaçınmayacaktır.

Suudi Arabistan, Irak topraklarının herhangi bir yerindeki herhangi bir saldırıyı kınamakta ve Irak'ın bölgesel ve küresel rolüne geri dönmesini memnuniyetle karşılamaktadır.’

Tags: 


Yeni yorum ekle