Ukrayna’daki savaş Batılı silah üreticileri için ‘altına hücum’ anlamına geliyor

Per, 21/04/2022 - 22:35

Endüstri uzmanları, Batılı silah üreticilerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yarattığı ‘altına hücum’ durumunda milyarlarca dolarlık satışlar için yarıştığını ve bunu Avrupa’nın muhtemelen artacak olan askerileşmesinin izleyeceğini söylüyor.

Welayet News  - The Independent’ın haberine göre, ABD ve diğer Batılı ülkeler, Ukrayna’nın kısa vadede kendisini savunmasına yardımcı olmak, Stinger, Javelin ve Stormer füze sistemleri gibi silahlara erişimi kolaylaştırmak için büyük meblağlarda para sağlıyor.

Raytheon Technologies gibi şirketlerin son altı aydaki hisse fiyatları yüzde 15 oranında arttı.

Şirket ve diğer dev silah üreticileri, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Rus işgaline karşı silahlanma arzusundan nasıl yararlanılacağını değerlendirmek için ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile gizli toplantılara katılıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Ukraynalı yetkililerin ziyaretine ev sahipliği yaptı. Stormer füzesini çalışırken görmeleri için Salisbury Ovası’ndaki askeri test alanına gitmelerini sağladı.

İngiliz hükümeti ayrıca savunma sanayi yetkilileriyle toplantılar düzenledi ve BAE Systems Platforms&Services tarafından üretilen Stormers olarak bilinen zırhlı füze rampalarının hünerlerini sergilemek için Ukrayna’dan temsilciler ağırladı.

Uzmanlar, bu ilk satışların silah firmaları için yalnızca mütevazı fırsatları temsil ettiğini, Avrupa’nın önümüzdeki yıllarda giderek daha fazla askerileşmesine dair olasılığın gerçek bir bolluğa kapı açacağını vurguluyor.

Bu, halihazırda silah üreticisi şirketlerden üst düzey yetkililerinin hissedarlar ve medyada açıkladığı bir beklenti.

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana temelde pasifist politikalar izleyen Almanya gibi ülkeler, Rusya’nın eylemlerinin ardından ordularını yeniden yapılandırmaya çalışıyor.

Almanya, ABD merkezli Lockheed Martin şirketinden dünyanın en modern savaş uçağı F-35’lerden 35 adet sipariş verdi.

Bu adım, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Berlin’in askeri harcamalarını bir defaya mahsus 113 milyar dolar artırma ve yıllık bütçesinin yüzde 2’sini silah harcamalarına ayırmayı taahhüt etmesinin ardından geldi.



Yeni yorum ekle