Taliban ABD'yi tam bir savaş konusunda uyardı

Ct, 27/02/2021 - 09:29

Taliban hareketinin sözcüsü, Taliban'ın Katar anlaşmasının revizyonunu veya yeniden müzakeresini kabul etmeyeceğini ve ABD anlaşmayı ihlal ederse yeni bir savaş başlatacağını söyledi.

Welayet News - Tesnim haber ajansının aktardığına göre, Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid "Amerikalılar barışçıl bir şekilde serbest bırakılmamıza izin vermezlerse, ülkemizi savaş yoluyla özgürleştireceğiz." dedi.

Taliban sözcüsü, Biden yönetiminin Katar anlaşmasını gözden geçirmesine de yorum yaparak, herhangi bir yeni anlaşmanın yeni bir savaşa neden olacağını  söyledi.

Mücahid, ''Taliban grubu, yabancı askerlerin Afganistan'dan çekilmesi için verilen sürenin uzatılmasını kabul etmeyecek'' dedi.

Afganistan'ın barış görüşmeleri Eylül 2020'den beri sürüyor, ancak ihtilaflar nedeniyle yavaş ilerliyor ve uzmanlar, Washington'da bir hükümet değişikliğinin müzakerelerin umutlarını belirsizliğe bıraktığını söylüyor.

Bu arada Rusya dışişleri bakanı Lavrov ve Afganistan Dışişleri Bakanı Hanif Atmer, başkent Moskova'da bir araya gelmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Lavrov, Katar'ın başkenti Doha'da Afganlılar arasında müzakerelerin daha önce yapıldığını anımsatarak "Müzakerelerin başlatılmasına rağmen Afganistan'daki durumun istikrarsız olmasından endişeliyiz. Gerilimin tırmandığı görülüyor." dedi.

Afganlar arasında uzlaşmanın sağlanması için gerekli koşulların oluşturulmasına destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Lavrov, ABD, Çin, Pakistan gibi dış güçlerle Afganistan meselesi çözümü konusunda iş birliğini sürdüreceklerini belirtti.

Terör örgütü DEAŞ'ın Afganistan'daki durumu kötü yönde etkilediğini belirten Lavrov, Afganistan'daki uyuşturucu kaçakçılığının terör örgütlerini beslediğini vurguladı.

Afganistan Dışişleri Bakanı Atmer de Taliban'ın ateşkes süreciyle ilgili yükümlüklerini yerine getirmediğini dile getirerek "Talibanlar, yükümlüklerini yerine getirmiş olsaydı, Afganistan'da DEAŞ ile mücadele daha kolay olurdu." değerlendirmesini yaptı.

Tags: 


Yeni yorum ekle