Grossi: İran'a yönelik yaptırımlar kaldırılmazsa, tüm çabalar boşa gidecek

Çar, 24/02/2021 - 08:07

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Müdürü, İran İslam Cumhuriyeti tarafından Ek Protokol'ün uygulanmasının askıya alınmasına cevaben, "Yaptırımların kaldırılmasına yönelik bir anlaşmaya varılmazsa, her şey boşa gidecek'' dedi.

Welayet News  - Fars Haber Ajansı'na göre Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı genel müdürü "Rafael Grossi"  dün (Salı günü) yaptığı açıklamada, "İran ile yakın zamanda bir anlaşma sağlanamazsa, Tahran geri dönüşü olmayan veya geri döndürülemez adımlar atabilir" dedi.

Grossi, "Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'la yakın zamanda yaptığı anlaşma olmadan, İran'ın denetimleri, İran'ın kurtarılamayacak veya geri döndürülemeyecek adımlar atabileceği anlamına geliyor" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Müdürü, açıklamasında ayrıca şöyle dedi: "Bu anlaşma, söz konusu dönemde yaşanacak tümü değil, önemli faaliyetleri izlememizi ve kaydetmemizi sağlayacak."

Gross, "Bu siyasi veya yasal bir anlaşma değil, bu bir uzlaşıdır ve de resmi bir anlaşma değil" dedi. 

İran ve UAEA geçen Pazar günü İran'da Ek Protokol'ün uygulanmasını ve erişimini tamamen askıya alma kararı aldı ve buna göre yalnızca İran'ın koruma önlemi yükümlülükleri uygulanacak. Buna göre, İran İslami Şura Meclisi'nin yasasına göre, Ajansa denetim dışı erişim hakkı verilmeyecek ve önlemler dışı herhangi bir denetim de yapılmayacaktır.



Yeni yorum ekle