İsrail'de Tutuklu Filistinli Milletvekili Sayısı 11'e Ulaştı

Çar, 17/02/2021 - 08:39

İşgalci İsrail güçlerinin bu sabah (16 Şubat Salı) Batı Şeria’nın Nablus kentinde düzenlediği operasyonda tutukladığı 52 yaşındaki Filistinli Milletvekili Yasir Davud Mansur ile birlikte tutuklu Filistinli milletvekili sayısı 11’e ulaştı.

Welayet News  - Filistin Esirler Araştırma Merkezi Müdürü Riyad el-Eşkar, konu hakkında yaptığı açıklamada, işgal güçlerinin, geçtiğimiz ayda Muhammed Mahir Bedr’i tutukladığını hatırlatarak, Filistin siyasetinin önemli şahsiyetlerinden olan Mansur’un da bu sabah Nablus’taki evinden tutuklanmasıyla beraber son zamanlarda tutuklanan milletvekili sayısının 2’ye çıktığını belirtti.

Diğer milletvekilleri gibi Yasir Mansur’un da sürekli İsrail makamları tarafından hedef alındığını aktaran el-Eşkar, Mansur’un, birçok defa tutuklandığını ve toplamda 10 yıldan fazla bir süre işgal zindanlarında esaret hayatı yaşadığını kaydetti. En son 2019’da gözaltına alınan milletvekili, idari tutukluluk zulmü adı altında 3 ay boyunca hiçbir gerekçe gösterilmeden keyfi tutuklamaya maruz kaldı. 

Açıklamasında el-Eşkar, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın, imzaladığı kararnameye göre milletvekili seçimlerinin 22 Mayıs’ta yapılacağını hatırlatarak, işgalci İsrail’in, Milletvekili Mansur başta olmak üzere Filistin’in önde gelen kanaat önderleri, İslami şahsiyetler ve siyasi kimlikleriyle öne çıkan yöneticilere yönelik bu tür tutuklamalarla yakın zamanda icra edilmesi planlanan Filistin yerel seçimlerine müdahale etmeyi ve ortamı germeyi hedeflediğini vurguladı.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 15 yıl sonra ilk kez 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı. Filistinli bir milletvekilinin tutuklanmasının en basit uluslararası norm ve sözleşmelerin açık bir ihlali olduğunu belirten el-Eşkar, bu ve benzeri adımların, herhangi bir yasal gerekçeye dayanmadığını, siyasi kararlar olduğunu ve bu nedenle işgal makamlarının genellikle bu çerçevede esir aldığı Filistinlilerin tutukluluk süreçlerini idari tutukluluğa dönüştürme yoluna başvurduğunu ifade etti.

Filistin Esirler Araştırma Merkezi yaptığı açıklamada, insan hakları savunucusu kurumlara ve tüm dünya parlamentolarına, Filistinli milletvekillerinin serbest bırakılması için işgalci İsrail rejimine baskı yapma çağrısında bulundu.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık evlere baskın düzenleyen İsrail güvenlik güçleri, söz konusu bölgelerde insanlık dışı zulümler işleyerek terör estirip çevreye zarar veriyor ve çeşitli bahanelerle aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Filistinlileri gözaltına alıyor. Diğer taraftan İsrail, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 6 aya kadar alıkoyabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

 



Yeni yorum ekle