ABD Askerlerini Somali'den Çekmesinin Arka Planı

Ct, 26/12/2020 - 14:33

Amerika Somali'den güçlerini çıkarmaya başlamış ve bu çerçevede onları Afrika doğusundaki diğer üslere aktarmak istiyor.

Welayet News - Afrika'daki Amerikan Güçleri Komutanlığı-AFRİCOM Sözcüsünün belirttiğine göre Amerika kruvazörleri  Somali sahillerinde deniz operasyonlarına geçen hafta itibarı ile başladı.  Bu operasyonların düzenlenmesinden güdülen amaç Amerikan güçlerinin Somali'den diğer Afrika ülkelerin  taşınmalarıdır.

Amerika, ordusundan  700 kadar askeri gücü,  El Şebab aşırıcı grupla mücadele bahanesi ile Somali'ye göndermiştir.  Amerika savunma bakanlığının iddiasına göre  Somali'deki Amerikan askerleri  Somali güvenlik güçlerine  El Kaide ve El Şebab gibi radikal gruplar ile mücadele etme eğitimi vermiştir.

 Amerika başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da son günlerini geride bırakırken  2020 Aralık başlarında  önemli askeri bir karar alarak  2021 yılının başlarına kadar Amerikan güçlerinin Somali'yi terk etmesi talimatını verdi.  Amerika, Afrika kıtasında  6 bin kadar askeri bulunmaktadır. Toplamda ise bu kıtadaki üs sayısı 29'a ulaşmaktadır. Görünen o ki  Donald Trump hükümetinin bu girişiminin arka planında  önemli hedefler ve nedenler bulunmaktadır.

İlk olarak Trump'ın  Amerikalılara  seçim vaatlerini ve sloganlarını hayata geçirdiğini göstermesi ve böylece 2024 başkanlık seçimleri için  zafer şansını  arttırmasıdır.

Diğer bir önemli nokta da, Trump'ın,  önceki başkanların aksine, yurtdışındaki Amerikan birliklerinin varlığına yaklaşımını değiştirmesi ve maslahatlardan ve sakıncalardan ziyade, çıkarlara odaklanmasıdır.

 Trump'ın görüşüne göre; yurtdışında Amerikan güçlerinin devam eden çok maliyetli varlığının ekonomik mantığı yoktur. Başka bir ifade ile bu kuvvetlerin konuşlandırılmasının ev sahibi ülkeler tarafından finanse edilmesini ve aynı zamanda Washington'a mali faydalar getirmesi gerekir. Bu bağlamda Trump başta Batı Asya ve Doğu Asya olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde ABD'nin bölgesel müttefiklerine paylarını artırmaları için çok fazla baskı yaptı.

Ancak Afrika'da konuşlandırılmış Amerikan askerlerinin durumu söz konusu olunca, Somali gibi ülkelerin yoksulluğu göz önüne alındığında, temelde böyle bir talepten söz bile edilemez. Böylece Trump yönetimi, Afrika'daki askeri varlığın maliyetini düşürmek için Avrupa ve Afrika komuta merkezlerini birleştirmeye karar verdi.

Bu girişim, Amerika savunma bakanlığı Pentagon’un dünya çapında ameirkan askerlerinin varlığı konusunu gözden geçirmenin ilk girişimidir ve hedefi Rusya ve Çin’i en büyük tehdit gören Amerika savunma önceliklerinin daha iyi askeri varlık ile düzenlemektir.

Bu bağlamda Kasım 2020'nin sonlarında, ABD Ordu Komutanlığı, Avrupa ve Afrika'da stratejik ve operasyonel hedeflere ulaşma kapasitesini genişletmek için ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanları EUCOM ile Afrika'daki Amerikan Güçleri Komutanlığı AFRİCOM'u birleştirdiğini duyuran bir bildiri yayınladı. Şubat 2020'den beri Pentagon, ABD'nin Afrika'daki askeri varlığını yeniden düzenleme niyetini açıkladı.

Eski bir AFRİCOM komutanı olan General Roger Cloutier, "Afrikalı ortaklarımıza mesajım, sizi terk etmiyoruz, sizinle etkileşim halindeyiz" dedi.

fakat gerçek şu ki, Amerika Birleşik Devletleri artık tükenmekte,  finans kaynakları ciddi şekilde azaltılma aşamasına gelmiş bulunuyor, bu yüzden benzer askeri varlığını sürdürmenin büyük maliyetlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Bu nedenle çeşitli bahanelerle askeri güçlerini yurtdışında azaltmaya ve entegre etmeye çalışıyor.  Bu husus ise, Amerikan militarizmini destekleyen akımların muhalefeti nedeniyle sorgulanmaya bile başlanmıştır.

Tags: 


Yeni yorum ekle