Haşdi Şabi: Washington'un Irak'ı İstikrarsızlaştırma Planlarının Tamamını Engelledik

Cu, 25/09/2020 - 10:59

Irak Haşdi Şabi komutanlarından biri, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin bu kuvvetlere yönelik suçlamalarını temelsiz olarak nitelendirdi ve ABD'nin Irak'taki kirli planlarının etkisiz hale getirilmesini Haşdi Şabi’nin başarılarından biri olarak değerlendirdi. 

Welayet News - Irak Haşdi Şabi komutanlarından Kemal el-Hasanavi Şafak News’e verdiği röportajda ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı David Hill'in asılsız iddialarına yanıt verdi. Hill, İran destekli Haşdi Şabi’nin Irak'ın istikrarı için bir engel olduğunu iddia etti. 

Kemal Hasanavi şu ifadelerde bulundu: ‘Haşdi Şabi herhangi bir yabancı taraf tarafından desteklenmeyen bir Irak güvenlik kurumudur ve Halk Güçlerinin aldığı her türlü destek yalnızca Irak hükümeti aracılığıyla sağlanmaktadır. 

Haşdi Şabi geçmişte Irak'ın istikrarına doğru ilerlemiş ve Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm planlarını bozmuştur. ABD, Irak'ta istikrarsızlık ve her alanda krizler ve sorunlar yaratmak istiyor.’ 

Öte yandan, Irak parlamentosundaki Sadigun Partisinin bir üyesi olan Samir Zebyan, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı'nın Haşdi Şabi’ye yönelik suçlamalarına yanıt olarak şunları söyledi: ‘ABD Dışişleri Bakanı David Hill'in Haşdi Şabi’ye yönelik suçlamasını reddediyoruz. Çünkü Haşdi Şabi Irak topraklarının IŞİD’in pençesinden kurtarılmasında ve bu ülkede istikrarın sağlanmasında rol oynadı. 

ABD askerlerinin Yeşil Bölgedeki büyükelçilikte ya da askeri üslerde olmak üzere Irak topraklarındaki varlığının yanı sıra, ABD'li yetkililerin açıklamaları, Iraklıları kışkırtmakta ve nefretlerine neden olmaktadır. 

Haşdi Şabi, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı şemsiyesi ve komutası altında, yasal ve askeri çerçevelere uygun olarak faaliyet gösteren hükümetin askeri bir kuruluşudur ve bu kuvvet, Amerikalılar tarafından defalarca işgalci ve kışkırtıcı eylemlere maruz bırakılmıştır. 

Haşdi Şabi, IŞİD terörist projesini yok etti, Irak topraklarını diğer Irak silahlı kuvvetlerinin işbirliğiyle terör belasından kurtardı ve yasal çerçevenin dışında hareket etmedi ve Amerikalıların iddia ettiği gibi Irak'ın güvenliğini veya toplum barışını tehdit etmedi.’ 

Amerikalıların Irak’ta fitne çıkarmaya çalıştığına değinen Haşdi Şabi komutanı şunları söyledi: ‘Haşdi Şabi’ye bağlı olduklarını iddia eden bazı insanlar var ve biz bu kişilerin yabancı diplomatik şahsiyetleri veya yabancı şirketleri hedef alması veya Irak vatandaşlarına karşı silahlanması gibi eylemlerini reddediyoruz.’ 

David Hill, ABD Senatosunun Soru-Cevap oturumunda, Haşdi Şabi’ye yönelik asılsız suçlamalarda bulunarak ve bu kuvvetleri Irak’ta istikrarın sağlanmasındaki bir engel olarak nitelendirerek kendince onları suikast düzenleyen ve hükümetin mallarını çalan militanlar olarak nitelendirdi.  

 

Hill, ABD birliklerinin Irak'taki yasadışı varlığını haklı çıkarmak amacıyla, ABD’nin askeri varlığının amacının İran'ın etkisine karşı koymak ve IŞİD'i ortadan kaldırmak olduğunu iddia etti. 

 

ABD'li bu yetkili, ülkesinin Irak halkını ve onların demokratik bir hükümet arzularını desteklediğini de iddia etti. 



Yeni yorum ekle