Bugün zorbalığa hayır deme zamanıdır

Çar, 23/09/2020 - 07:50

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, günümüzde zorbalığa hayır deme zamanının geldiğini belirterek, sulta ve hegemonya döneminin sona erdiğini, milletler ve çocuklarımızın daha iyi, güvenli ve kanunlara saygılı bir dünyayı hak ettiklerini söyledi.

Welayet News - BM 75. Genel Kurulunda video konferans yöntemiyle bir konuşma yapan Ruhani,  Türkiye Temsilcisi Volkan Bozkır’ın BM Genel Kurul Başkanlığına seçilmesini tebrik ederek kendisine başarılar temenni etti.

Dünyada koronanın yaygınlaşmasına değinen Ruhani, koronanın dünyanın ortak derdine dönüştüğünü ve insanlığı tüm ilerlemesine rağmen biliminin cehaleti karşısında nedenli büyük olduğunu gösterdiğini söyledi.

Herkesin dünyada zor dönem geçirdiğini belirten Ruhani, ‘’İran milleti bu zor önemde uluslararası işbirliği yerine BM bildirgesi, uluslararası anlaşmalar ve 2231 nolu Güvenik Konseyi kararına aykırı en büyük ambargolarla karşı karşıyadır.‘’ dedi.

Ruhani, ABD polisinin bir gösterici karşısında dünyaya yayılan görüntüsünü aslında bağımsız milletlerin boğazına konan istikbarın dizi olduğunu ve tanıdık olduğunu söyledi.

İran milletinin onlarca yıldan beri sulta ve istibdattan kurtulmasının bedelini ödediğini ifade eden Ruhani, İran milletinin direnişle ilerlemesine devam ederek, tarihi ve medeni rolünü ifa ederek, barış ve istikrarın ekseni, işgal ve ifratla mücadele eden ve diyaloğu isteyen ülke olarak kalıcı olduğunu söyledi.

İran’ın Siyonistler, savaş yanlıları ve yabancı komplocular karşısında Lübnan devleti ve milletinen yanında durduğunu ifade eden Ruhani, ‘’ Biz hiçbir zaman Filistin’in işgali, soykırımı ve avareleştirmesini göz ardı etmedik, Kudüs ve Filistin  hakları üzerinde alış veriş yapmadık ve 2012 yılına Filistin meselesinin referandum ile çözülmesi önerisini sunduk.'' dedi.

2015 yılında İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planını (KOEP) diplomasi tarihinin en önemli getirilerinden biri olarak kabul ettiğini ve Amerika’nın tüm ahde vefasızlıklarına rağmen bu anlaşmaya sadık kaldığını söyledi.

Bu milletin ambargoyu hak etmediğini, barışa yanıtın savaş olmadığını ifade eden Ruhani, ‘’ Radikalizmle mücadelenin ödülünün terör olmadığını, İran, Irak ve Lübnan’daki milletlerin oyunun yanıtı, sokak gösterileri ve gayrı demokratik süreçleri desteklememek olmamalı ‘’ dedi.

İran aleyhine uygulanan azami baskı politikasına değinen Ruhani, ‘’ İnsan Haklarından söz ediyorlar fakat azami baskı ile tüm İranlıların hayat hakkını hedef almaktalar. ‘’ dedi.

Ruhani, ‘’ Yüzlerce milyar dolar bölgeye silah satıyorlar fakat tüm uluslararası kurallara rağmen İran’ı savunma ihtiyaçlarından mahrum bırakarak, İran aleyhine 2231 nolu BM Güvenlik Kararına aykırı olarak silah ambargosu uygulamak istiyorlar. ‘’ dedi.



Yeni yorum ekle