Ensarullah: Riyad Anlaşması İçi Boş Bir Anlaşma

Pt, 27/04/2020 - 09:41

Yemen Yüksek Devrim Komitesi Başkanı ve Yemen Ensarullah hareketinin üst düzey üyesi olan Muhammed Ali el-Husi, Güney Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri’nin kontrolü altında olan Geçiş Konseyi'nin unsurlarının özerklik ilanına tepki gösterdi.

Welayet News - Muhammed Ali Husi twitter sayfasında Yemen’in devrik hükümetine hitaben şunları yazdı: ‘Riyad Anlaşması’nın uygulanmasına kim engel oluyor? Eğer gerçekten iddia ettiğiniz gibi Güney Yemen’i seviyorsanız, isyan ederek ya da durumu karışık göstererek daha zayıf olan tarafa gitmeyin ya da ona karşı yeni bir tufan (savaş) başlatın. Şimdi Riyad Anlaşmasını uygulayın ki bizim bu konuda söylediklerimiz doğru çıkmasın.’

Muhammed Ali Husi açıklamasının sonunda Riyad Anlaşması için “içi boş bir anlaşma” ifadesini kullandı ve bir nevi bu anlaşmayla alay etti.

Yemen’in devrik hükümetinin Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri kontrolü altındaki kuvvetlerin bu eylemlerinin geçen yıl Ağustos ayındaki silahlı ayaklanmaların devamı olduğunu belirterek, bunu Riyad Anlaşmasından tamamen çıkmak olarak nitelendirdi.

Muhammed Ali Husi 2019 yılı Aralık ayında Riyad Anlaşması hakkında yine bu kelimeyi kullanmıştı ve twitter da şunları yazmıştı: ‘Riyad Anlaşmasını uygulayın ki bu anlaşmaya içi boş bir anlaşma denmesin; bunun bir başarı olduğunu söyleyen siz değil misiniz?’

El-Husi Pazar günkü bir diğer twitinde de Suudi koalisyonunun iddia ettiği ateşkesi yine ihlal ettiğine değinerek şunları yazdı: ‘Edinilen ilk bilgilere göre, Amerika-İngiltere-Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri koalisyonunun ve müttefiklerinin ateşkes olarak adlandırdıkları iddialarını uzattıklarını açıklamalarından akşam saat 6’ya kadar 30 hava saldırısı gerçekleşti.

Güney Geçiş Konseyi, Cumartesi akşamı olağanüstü toplantısından sonra, Pazar sabahından itibaren Aden ve diğer güney Yemen eyaletlerinde olağanüstü hal, bağımsızlık ve özerklik durumunu ilan eden önemli bir açıklama yaptı.

Suudi hükümeti geçen yıl ocak ayında, Mansur Hadi’nin istifa eden hükümeti ve Güney Yemen Geçiş Konseyi milisleri arasında aylarca süren savaş ve çatışmanın ardından tarafları Riyad’da bir araya getirebildi ve iki tarafın liderlerini Riyad Anlaşmasını imzalamaya mecbur etti. Bu anlaşmanın daha ilk günlerinden itibaren uygulanamayacağı açıktı ve şimdiye kadar da bu anlaşmanın birçok maddesi uygulanmadı.



Yeni yorum ekle