IŞİD Afganistan'da Üs Kurmaya Çalışıyor

Per, 05/04/2018 - 11:46

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran ve Rusya'nın Suriye'de IŞİD terör örgütünü hezimete uğratması ardından bu teröristlerin şimdi de başta Afganistan olmak üzere başka bölgelerde üs edinmeye çalıştıklarını bildirdi.

Welayet News - Moskova'daki '7. Uluslararası Güvenlik Konferansı'nda  konuşan Şoygu, Suriye ve Irak'ta IŞİD'in yenilgisinin ardından 5500 kadar IŞİD mensubu Afganistan'da yeni üs kurma hedefinde ve bir çoğu da Afrika'ya gitti ve diğerleri de Asya ve Avrupa'da geldikleri ülkelere geri dönmekteler' dedi.

Şoygu, ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'le başa çıkamadığını, yalnızca durumu daha da istikrarsızlaştırdığını belirterek, şunları söyledi: "Gözle görülür bir sonuç elde edilmedi. IŞİD'in Irak ve Suriye'de kontrolünde bulundurduğu bölgeler genişledi. Koalisyonun teröristlerle başa çıkamamasına inanmak güç. Çünkü amaçları bölgedeki durumu istikrarsızlaştırmak, askeri ve ekonomik alanda varlığını güçlendirmekti."

Şoygu, ABD'nin savunma sistemlerinin istikrarsızlığa yol açan bir faktör olduğunu ve silah yarışına neden olduğunu belirtti.

Şoygu şöyle konuştu: "ABD'nin füze savunma sistemlerinin istikrarsızlığa yol açan ciddi bir faktör ve silah yarışına neden olduğuna şüphe yok. Bunlarla uluslararası, orta ve düşük menzilli füzelerin kaldırılması yönündeki sorumluluklar ihlal ediliyor. ABD'nin Doğu Avrupa'daki varlığını güçlendirmesi de endişe verici. Ayrıca paradoksal bir durum da var: NATO, Rusya sınırlarındaki yapılanmasını güçlendirmek ve modernize etmek istiyor. Ancak bu arada Avrupa'da tehlikenin arttığına dair kamuoyu yaratılıyor. Yani kendi kendilerine gerçekte var olmayan bir Rusya tehdidinden korkuyorlar."

Şoygu "Suriye'nin büyük kısmı teröristlerden kurtarıldı, geri kalanlarıyla da silah bırakmaları için görüşmeler gerçekleştiriliyor" dedi.

Şoygu, Suriye'de Rusya'nın operasyonunun başlaması ve Rusya, İran ve Türkiye arasındaki terörle mücadele ittifakı kurulması ile olumlu gelişmelerin yaşandığını söyledi.

 



Yeni yorum ekle