Zeyneb ul Kubra

Pt, 02/04/2018 - 16:06

Welayet News - Hz. Zeyneb (s.a) sadece Kadınlar değil Erkekler arasında bile eşi az bulunan bir Hanımdır.

Zeyneb (s.a) cesaret, ilim, bilgi, basiret ve Takvada en üstün mertebe ve makama ulaşmış biriydi.

O her olayda nasıl davranacağını teşhis eden zamana göre davranan ve O'nun üzerine düşen her görevi en iyi şekilde üstlenen bir güce ve bilgiye sahipti.

Tarih boyu tüm insanlığa örnek olabikecek ve tüm dönemlerin insanıdır Zeyneb.

Bu emsalsiz Hanım hakkında sorulan sorulardan biri onun vefatı nasıl gerçekleşti sorusudur.

Bir çok tarihi belgelere göre O hazret hastalanmış ve normal bir ölümle bu dünyayı terk etmiştir. Zira bir çok musibet ve aci görmüş biriydi ve bu yüzden hastalanarak Hakka kavuşmuş olması en normal bir durumdur.

Bazı ihtimallere göre Yezid’in adamları tarafindan zehirlenmiş olması öne sürülmüş . Hz. Zeyneb Kerbela vakasını gören ve bu olayı tum detaylarıyla insanlığa duyuran biriydi Yezit tarafından zehirlenmesi hiçde zihinlerden uzak görünmüyor ki elbette düşman bu işi yaparken kimsenin eline bir belge vermez ve en gizli şekilde bunu yapar.

Vefat günü hicri tarihte 62 yıl 15 Recep olarak bilinir.

Hz Zeyneb'in aile hayatı

Hz Ali (a.s ) Aziz kızı Zeynebi, kardeşi oğlu Abdullah ibni Cafere nikahlarken nikah şartı olarak bu kayd edilmişti : Ne Zaman Zeyneb kardeşi Huseynle yolculuğa çıkmak isterse onu bu yolcukuktan alı koymasın ve ona izin versin.ve yıllar sonra Abdullah ibni Cafer İmam Huseyni Kufe’ye gitmesin diye ikna edemeyince iki oğlu Avun ve Muhammedi de Kerbela yolculuğuna göndermiçti ve onlardan istemişti ki Hz Huseyin ve Zeynebin hizmetinde olsunlar.

Hz Zeynep eşinin evinde tüm imkanlara sahipti ve aile huzurunu sağlayan takva ve imanı çocuklarına öğreten bir Anneydi. Hz Huseyin Kufe’ye doğru harekete geçince herşeyi bırakıp kardeşine katılmış ve onun izinde yol almıştı.

Zeyneb Huseyn’den ayrılmaz

Hz. Zeyneb hicri 60 senesinde Şaban ayının üçunden beri Mekke'deydi .Yezidin askerleri İmam Huseyni Mekkede Allah’ın evinde öldürmeyi düşünüyorlardı ama İmam Huseyin Zilhacce ayının sekizinde Mekkeyi Iraka dogru terk etti ve Zeynep’te bu kafileyle birlikteydi. Ibni Abbas dedi " Ey Huseyin eğer senin gitmen gerekiyorsa Kadınları kendinle götürme. Zeyneb bunu duyunca buyurdu:" İbni Abbas! Beni kardeşimden ayırmakmı istiyorsun ? Ben ve Huseynden ayrılmak! Asla "

Esaret Hz. Zeyneb’in iftiharı ve Aşura kıyamının kalıcı olmasının sırrı.

Hz. Zeyneb Kerbela olayından sonra bir buçuk yıl yaşadı.

Hz Zeyneb diğer Esirlerle önce Kufe’ye sonrada Şam'a götürüldü. Hz. Zeyneb Kerbela musibetini tadan aileleri sabır ve metanetle yönetiyordu ve onların kırgın gönüllerine merhem ve göz yaşlarına mendil oluyordu kardeş acısı evlat acısı ve tüm aile gençlerini bir arada kayb eden Zeyneb diğer kadın ve çocukların sabır taşı olmuştu.

Kufe’de ki konuşması kamoyunun fikirlerinin alt üst olmasına neden oldu. Ubeydullah ibni Ziyad Zeyneb’e seslendi ve dedi :" Allah'ın işini ailenle nasıl gördün? "

Zeyneb cesaret ve emsalsız bir imanla cevap verdi :"Güzellikten başka bir şey görmedim. Şehadet onların takdiriydi, onlar kendi kurbangahına gittiler çok yakında Allah onları ve seni biraraya getirecek ta kendi huzurunda hesaba çeksin ."

Ubeydullah İbni Ziyad’ın küstahça söylediği bu söze verdiği cevap bizler için ve tüm tarihte musibet görenler için bir derstir. Hz. Zeyneb ve onun değerli ailesi Annesi, Babası kardeşleri ve tüm insanlığın baş tacı Dedesi Hz Muhammed Mustafa bizler için örnektir. Eğer hayatımız onların hayatına benzer ve onların izinde giderse mutlaka tüm insanlığa örnek oluruz ve Hakkı duyurmuş oluruz.

Welayet News



Yeni yorum ekle