Haşdi Şabi kent içi güvenliğe karışmayacak

Çar, 11/12/2019 - 14:12

Irak Silahlı Kuvvetleri, Haşdi Şabi’nin, şehir içinde güvenliği sağlama operasyonlarına katılmaması yönünde karar aldı.

Welayet News - Irak Silahlı Kuvvetler Komutanı Askeri Sözcüsü Abdulkerim Halef, Irak resmi ajansına yaptığı açıklamada, "Silahlı Kuvvetler Komutanı ve Başbakan Adil Abdulmehdi, Haşd Şabi’nin ülkedeki iç güvenlik uygulamalarına katılmaması yönünde karar aldı" ifadelerini kullandı.

Abdulkerim Halef, Haşdi Şabi’nin bu çerçevede sadece Silahlı Kuvvetler Komutanı’nın güvenlik işlerini yürüteceğini ifade etti.

Haşd Şabi’nin başkent Bağdat’taki karargahlarının faaliyetlerine devam edeceği belirtilirken, kararın sadece Haşd Şabi’nin şehir için güvenliğinin sağlanması konusunda Polis görevini görmemesini kapsadığı ifade edildi.

Haşd Şabi komutanlarından Ali el-Huseyni ise yaptığı açıklamada, Irak Silahlı Kuvvetleri’nin bir parçası olan Haşdi Şabi’nin şehir merkezlerinden çıkarılmasına dair herhangi bir kararın verilmediğini söyledi.

Öte yandan, Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Kerim Mehmedavi, Haşd Şabi’nin adının Sinek Köprüsü ve el-Hillani’de gerçekleşen ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği olaylara karıştırılmasına dair kirli bir planın olduğunu söyledi.

Haşd Şabi’nin internet sitesinin hacklenmesinin amacının Haşd Şabi’yi el-Hillani olaylarına çekip fitne ve iç savaş çıkarmak olduğunu kaydeden  Mehmedavi, bunun Irak düşmanlarının kirli planı olduğunu dile getirdi.

Iraklı parlamenter, Haşdi Şabi’nin Irak’taki gösterilere herhangi bir şekilde müdahale etmediğini ifade etti.

Bunun yanı sıra, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, gösterilerin başladığı ilk günlerde, güvenlik güçlerinin şiddet kullandığını ve bunun hata olduğunu açıkladı.

Barışçıl göstericilerin arasında tahrip edici göstericilerin olmasının üzüntü verici olduğunu kaydeden Abdulmehdi, güvenlik güçlerinin tüm vatandaşlarının can güvenliğini sağlamaktan sorumlu olduğunu kaydetti.

Ayrıca,  Bağdat’taki Tahrir meydanında gösterilerini sürdüren protestocular, gösterilerin barışçıl bir şekilde devam etmesini istediklerini dile getirdi.

Kerbela’da bir araya gelen aşiret liderleri ise, güvenlik güçlerine olan desteklerini ifade etti.

Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliği’nin 4 Aralık'ta yaptığı açıklamaya göre, ülkede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde 500'e yakın kişi öldü, 20 bin dolayında kişi de yaralandı.



Yeni yorum ekle