Suudi Arabistan Yemen'de Savaştan Vazgeçemeyiz

Per, 29/03/2018 - 13:31

Birleşmiş Milletler'in dünyanın en büyük insani krizi olarak tanımladığı Yemen savaşı yüzünden ülkedeki insani durum giderek kötüleşiyor ve çatışmalar nüfus üzerinde yıkıcı etkiler oluşturmaya devam ediyor.

Welayet News - Yemen'de Husilere karşı hükümete askeri destek veren Suudi Arabistan'ın Savunma Bakanlığı danışmanı General Ahmed Assiri, Yemen'deki mevcut durumu ve Suudi Arabistan'ın savaştaki rolünü değerlendirmek için Euronews'e konuştu.

Anelise Borges, Euronews: "Savaştığınız Yemenli grupları müzakere masasına davet ediyosunuz… ancak Yemen yoğun bombardırmana maruz kalırken müzakere masasına nasıl oturabilirler? İlk önce catışmanının sona ermesi gerekmez mi?"

Ahmed Assiri, Suudi General: "Söyledikleriniz doğruları yansıtmıyor. Sivilleri hedef alan savaş uçağımız yok. Biz Yemen’de sadece silahlı milislere karşı mücadele ediyoruz. Uluslararası koalisyon ile beraber IŞİD'e karşı nasıl savaştıysak, aynısını Yemen’de de yapıyoruz. Ve biz bu savaştan vazgeçemeyiz, eğer geri çekilirsek Hizbullah örgütü Yemen’e temelli yerleşecek."

Anelise Borges, Euronews: Sizin son 3 yıldır çalıştığınız Arap koalisyonu evleri, pazarları bombalamakla suçlanıyor. Neden bu savaşta sivillerin korunması için bir şey yapılmıyor? Bilerek sivillerin öldürülmesi ve sivillerin mallarına zarar verilmesi de savaş suçları arasında…”

Birleşmiş Milletler’in son verilerine göre, Yemen'de devam eden savaş sebebiyle bugüne kadar yaklaşık 3 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, en az 10 bin kişi hayatını kaybetti. .

Ahmed Assiri, Suudi General: "Bu sayı kesinlikle doğru değil."

Anelise Borges, Euronews: “Ben yine de en azından 10 bin kişinin hayatını kaybettiği gerçeğinde ısrarlıyım. Bu rakamlar 2016 yılına ait. Şu anda ölü sayısının bundan çok daha fazla olması gerekiyor

Ahmed Assiri, Suudi General: "Hayır, daha az kayıp var… Bu sayının Birleşmiş Milletler tarafından kesin bir şekilde doğrulandığını düşünmüyorum, çunkü BM’nin sahada bu rakamları teyit edecek çalışanı yok."

Anelise Borges, Euronews: “Alanda aktivistler var…”

Ahmed Assiri:  Onlar bize muğlak bir görüntü veriyor.

Anelise Borges, Euronews: “Bu krizi nasıl çözeceksiniz ? Çatışmaları nasıl sonlandıracaksınız ?”

Ahmed Assiri: “Alanda olarak ve halkla birlikte çalışarak.”

Anelise Borges, Euronews: “Ama aynı anda Suudi jetleri havada uçuyor ve insanları bombalıyor…”

Ahmed Assiri: “Bakın benim lafımı kesiyorsunuz, biz hükümet tarafından güvenlik altına alınan bölgede çalışıyoruz.

Anelise Borges, Euronews: “Siz siyasi bir çözüm istediğiniz söylediniz. Siz Yemenli siyasi partilerin bir masaya gelip müzakere etmesini istiyorsunuz. Ama havada uçaklar halkı bombalıyor, bu şartlarda nasıl müzakere masasına gelirler? Önce çatışmaların bitmesi gerekmiyor mu ?”

Ahmed Assiri: “Sizin benim açıklamamı, kaçırdığınızı düşünüyorum, havada uçan ve halkı bombalayan uçaklar artık yok. Askeri mücadele, misillere karşı, biz uluslararası hukuka saygı gösteriyoruz. Röportaj sırasında hep aynı şeyi tekrarlıyorsunuz. Hiç Yemen’e gelmediniz, Yemen’i görmediniz, bazı yanlış bilgileri yaymaya çalışıyorsunuz. 

General Ahmet Hasan Muhammed Assiri, geçen temmuz ayına kadar Yemen’de savaşan Arap koalisyon güçlerinin sözcülüğünü yapıyordu.

Askeri operasyonu duyuran ilk kişi olan Assiri, aynı zamanda komşu ülkeyi yıkmakla suçlanan Suudi Arabistan’ın sözcüsü olmakla da itham edildi.

Yemen'de 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutan Husilere karşı, Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon güçleri, Mart 2015'ten bu yana Yemen'de hava hareketi düzenliyorlar.

 



Yeni yorum ekle