Şengal Konseyi üyesinden açıklama: Bağdat'la anlaştık

Pt, 26/03/2018 - 17:03

PKK'nin Şengal'den çekilmesi karşılığında YBŞ ve YJE Irak hükümetine bağlanacak, maaşlarını Bağdat'tan alacak.

Welayet News - Ankara’nın Afrin’den sonra gündeminde görünen Sincar’da (Şengal), PKK’nin Irak hükümeti ve Haşdi Şabi ile yaptığı iddia edilen anlaşmanın ayrıntıları sızdı. İddiaya göre, PKK’nin Şengal’den çekilmesi karşılığında bölgedeki yerel güçler Irak hükümetinin himayesi altına girecek; maaşları da Bağdat’tan ödenecek.

Erbil’den yayın yapan Rudaw gazetesi haberi, PKK’nin kurduğu Şengal İdare Konseyi üyesi Kasım Şengali’ye dayandırdı. Şengali, ‘100 ila 300 PKK’linin Şengal’den çekileceğini’ söyledi. İddiasına göre, bu çekilmenin karşılığında Ezidi Asayişi, Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve kadın kolu olan Ezidi Kadın Birimleri’ne (YJE) mensup yaklaşık 3 bin kişi, Irak Savunma Bakanlığı’na bağlanacak. İddiaya göre, bu örgütler maaşlarını Irak Savunma Bakanlığı’ndan alacak, kendi isim ve logolarıyla görev yapacaklar.

Rudaw’ın haberine henüz resmi doğrulama gelmiş değil.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Şengal’e de operasyon sinyali vermesinin ardından bölgedeki PKK’lilerin çekildiği haberi gelmişti. Şengal’de şu an YBŞ/YBJ ile Irak ordusunun varlık gösterdiği belirtiliyor. Erdoğan bugün de, Irak hükümetinden bir yetkilinin konuyu görüşmek üzere Ankara’ya geleceğini açıkladı.

YBŞ ile kadın kolu YJE, adını 2014’te, nüfusun çoğunluğunu Ezidilerin oluşturduğu Şengal’in IŞİD’e karşı savunulmasında duyurmuştu.

 



Yeni yorum ekle