Irak'ta olaylar yatışıyor

Ct, 05/10/2019 - 09:00

Irak'ın başkenti Bağda olmak üzere bazı kentlerinde son günlerde başlayan protesto eylemleri ve olaylar yatışıyor. Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Irak Başbakanı, reform vurgusunda bulundu. Taklit merciliği, şiddet eylemlerinden uzak durulmasını istedi.

Welayet News - Irak başbakanı ve Irak başkomutanı dün gece verdiği emirle, ülke genelinde sokağa çıkma yasağının sabah saat 5'e kadar son bulacağını bildirdi.

Adil Abdulmehdi, Iraklı göstericilere ise meşru taleplerinin yerine getirileceği sözünü verdi.

Bu arada dün gece başbakan Adil Abdulmehdi'nin başkanlığında Irak güvenlik yetkililerinin oturumunda, Irak gelişmeleri ele alındı.

Irak savunma bakanı ve Irak içişleri bakanı bu toplantıya katılırlarken, Sumeriye News kanalı dün gece Irak güvenlik güçlerine dayanarak verdiği haberde, Bağdat'ta ikisi güvenlik görevlisi olmak üzere 4 kişinin kimliği belirsiz silahlı kişilerin saldırısı sonucu öldüğünü bildirdi.

Irak'ta  son zamanlarda meydana gelen barışçı gösterilere dış güçlerin desteğindeki bazı unsurların kışkırtmaya dayalı girişimleri sonucu  en az 30  kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralandı.

Irak İslami Hareketi liderlerinden Hüseyin el'Esedi, dün yaptığı açıklamada, Irak'taki son karışıklıklarda Irak hükümetinin ABD'ye karşı bağımsız siyasetlerinden ABD'nin duyduğu rahatsızlığın direk irtibatının olduğunu zira Amerika'nın Irak hükümetinin bağımsız siyasetlerinden hoşnut olmadığı ve bundan dolayı da son karışıklıklarda ABD'nin rolünün olduğunu bildirdi. 

Iraklı Şiiler'in büyük taklit merciliği de, protesto eylemlerinden şiddetten uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, Irak'ta yolsuzlukla mücadele yüksek şurası başbakan Adil Abdulmehdi'nin başkanlığında dün gece aldığı kararda, binlerce kamu görevlisini mali yolsuzluktan dolayı ihraç etti.

Irak halkının mali yolsuzlukla mücadele, halka hizmet götürülmesi ve iş sahalarının açılması yönündeki talepleri doğrultusunda alınan bu karar Irak'ta son günlerde artan şiddet olaylarının ardından geldi.

Irak'ta yaşanan olaylarda Suudi Arabistan ve ABD'nin rolünün etkin olduğu ifade ediliyor.

Bu bağlamda el Ahbar gazetesi, ABD'nin Irak'ta topyekun kaos stratejisini takip ettiğine işaretle, halkı protesto eylemlerini tahrik etmek ve ardından olayları şiddete sürükleyerek, Irak'ta kaos çıkarmayı hedefleyen bir komplonun güvenlik ve istihbarat güçlerince ortaya çıkarıldığını duyurdu.

Hatırlanacağı üzere Irak'taki olaylar sırasında büyük taklit mercii Ayetullah Sistani'ye suikast yapmaya çalışan bir çete etkisizleştirildi.

Kimi uzmanlar, Batı-İbrani-Arap üçgeninin Irak'ta istikrarsızlığı bozmaya çalıştığına, bu olayların Haşdi Şabi'nin Siyonist rejime karşı telafi edici girişimleri saptırmak amacıyla olduğunu bildiriyor.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle