Lübnan Başbakanı Hariri, Güney Afrikalı mankene 16 milyon dolar hediye etmiş

Sa, 01/10/2019 - 14:09

Ortadoğu siyasi satrancının piyonlarından Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin, 2012'de 19 yaşındayken ilişkiye girdiği Güney Afrikalı model Candice van der Merwe'ye 2013'ten itibaren en az 16 milyon dolar gönderdiği Güney Afrika'da görülen vergi davasının kayıtlarına geçti.  

Welayet News - Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından Kasım 2017'de alıkonularak istifaya zorlanmasıyla dünyada, ailesinin sahibi olduğu Türk Telekom'u iflas ettirmesiyle Türkiye'de gündem olan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Güney Afrikalı bir model için milyonlarca dolar harcadığı ortaya çıktı. 

Hariri ailesinin sahibi olduğu Saudi Oger holdingin 2017'de inşaat faaliyetlerine son verdiği ve medya organlarında maaşlarını ödeyemediği bir dönemde, Lübnan'da ekonomik kriz protestoları tetiklerken hükümetin ekonomik OHAL ilan edip kemer sıkmaya başvurduğu bir dönemde Güney Afrika'daki maliye ve vergi yetkililerinin bir modele transfer edilen çok büyük miktar paralardan şüphelenip soruşturma açmasıyla beklenmedik bir skandal patladı. 

ABD ile Suudi Arabistan'ın müttefiki, evli ve üç çocuk babası Başbakan Saad Hariri'nin, 2012'de Seyşeller'de lüks bir tesiste tanışıp ilişkiye girdiği 'bikini modeli' Candice van der Merwe'ye 2013'ten itibaren en az 16 milyon dolar gönderdiği Güney Afrika'da görülen bir davanın kayıtlarına geçti.  

Güney Afrika'daki mahkemenin elindeki belgeleri yayımlayan The New York Times (NYT) gazetesi, Hariri'nin 2013 yılında resmi görevinin bulunmadığını, model sevgilisi için harcamaları Mayıs 2018 itibarıyla net 1.36 milyar dolar hesaplanan kişisel servetinden yapmış olabileceğini, para transferinin en azından şimdilik Lübnan ve Güney Afrika yasalarını ihlal eder görünmediğini kaydetti. Bununla birlikte şu bilgileri paylaşmaktan geri durmadı.

Hariri, van der Merwe'nin banka hesaplarına para transferlerini iki başbakanlık dönemi arasında yaparken Gelecek Hareketi partisinin lideriydi.

2013'te ilk transferi yaptığında 43 yaşındaydı ve aile holdinginin işlerini yürütüp Fransa ve Suudi Arabistan'da yaşıyordu.

 



Yeni yorum ekle