Amerika’nın İran’a saldırısının en asli kurbanları

Cu, 20/09/2019 - 13:36

İranlı analist Mehdi Muhammedi, Telagram Kanalı’nda İran’la Arabistan veya Amerika arasında savaş ihtimalini değerlendirdi. 

Welayet News - Muhammedi, değerlendirmesinde şu noktalara dikkat çekti: 

1. Suudi Arabistan, Amerika’nın direnişe, Yemen ve İran’a yönelik maksimum baskı stratejisinin kubanıdır. Bu stratejinin durmasından başka hiçbir çözüm bölgeye huzur getirmeyecektir. 

2. Amerika çok konuşur ama nihai olarak yaptırımlar dışında başka bir seçeneği yoktur. Bu biricik seçeneği de kenara koyması gerekir, tabi eğer gerginliğin limitini kontrol etmek istiyorsa. 

3. Amerika, İran’a karşı gerçek bir askeri seçenekten yoksundur. Son beş ayın gelişmeleri, İran’ın her türlü askeri tehdide yönelik yanıtının mekan ve zaman olarak sınırsız bir yanıt olacağı şeklidenki tehdidinin geçerliği olduğunu kanıtlamıştır. 

4. Suudi Arabistan, İsrail ve BAE Amerika’nın İran’a yönelik “nokta vuruşu”nun en asli kurbanları olduklarını gayet iyi biliyorlar. Amerika vurur ve gider; geriye onlar kalır ve İran. O yüzden, daha çok, perden arkasından kendileriyle İran arasında bir kimsenin arabulucu olması telaşındalar. 

5. Geçerli askeri seçeneğin olmadığı şartlarda gerginliğin tırmandırılması İran ve direnişin lehinedir. Bu olgu, son beş ayda Batılı ülkelerin önerilerinin iyileşmesine neden olmuştur. Ancak Amerika politikasını değiştirmediği sürece İran’ın politikası değişmeyecektir. Maksimum baskı stratejisi, ters yönden sonuçlar doğurmaktadır.   

Tags: 


Yeni yorum ekle