Arabistan 30 Dakikada Savaşı Kaybetti

Cu, 20/09/2019 - 08:10

Haber kaynakları, Suudi petrol tesislerine yapılan İHA saldırısına değinerek, ülkenin savaşı sadece 30 dakikada kaybettiğini ve petrol sıkıntısını telafi etmek için Irak'a başvurduğunu söyledi.

Welayet News - Bloomberg News haberinde şu ifadelerde bulundu: ‘Arabistan 50 yıl hazırlandığı savaşı 30 dakikada kaybetti. Bu ülke, birkaç dakika içerisinde petrol üretiminin yarısını kaybetti.

Mark Shampion ve Zinet Fettah, Londra’daki Uluslararası Güvenlik Araştırmaları Merkezinden Peter Neville’den naklen şunları yazdı: ‘Suudiler, Amerika’nın onlar için acil bir şeyler yapmadığı ve buna gücü olmadığı bir durumda, petrol üretiminin yüzde 50'sini kaybetti.’

Bu iki yazar Amerika’nın tehditlerine değinerek şu ifadelerde bulundu: ‘İran, Amerika’nın kendisine saldıramayacağı kadar büyük bir ülkedir; hatta Amerikalı seçmenler Körfezde başka bir savaş çıkması için iştah kabartsalar bile, çünkü İran, Amerika’nın bir gerilim çıkartma kararı alması durumunda, güçlü bir şekilde cevap vereceğini gösterdi.’

Washington Post Gazetesi de Adam Taylor’un kalemiyle şunları yazdı: ‘Suudi Arabistan tarafından harcanan milyarlarca dolar, onları bu ülkenin hayati petrol tesislerine düzenlenen saldırılara karşı koruyamadı. Bu saldırılar, Suudi petrol üretiminin yarısını askıya aldı.

Suudi Arabistan, son yıllarda ABD'nin en büyük silah müşterisi olmuştur. İki ülke arasındaki ilişkiler, Donald Trump'ın göreve gelmesiyle güçlenmiştir. Trump cumhurbaşkanı olduktan bir ay sonra Suudi Arabistan ile yeni anlaşmalar imzaladı ve Suudi Arabistan, ABD'den silah almak için 110 milyar dolar verdi.’

Suudi petrol tesislerine yapılan son saldırıların ardından bazı gözlemciler, Arabistan’ın Amerika’ya güvenerek nasıl korunacağını soruyorlar, çünkü, Arabistan’ın büyük silahları, İHA’ları tanıyıp onlarla mücadele edememiştir.

Yemen ordusu ve halk güçlerinin İHA’ları birkaç gün önce Bekik ve Haris olmak üzere Arabistan’daki iki petrol tesisine saldırı düzenledi ve bu saldırılar sonucu Arabistan, petrol üretiminin yarısını yani beş milyon varili kaybetti.

Suudi yetkililerin son iki gündür üretimi önceki seviyelere çıkarabildiklerini iddia etmelerine rağmen, bazı kaynaklar Suudi Arabistan'ın ham petrol tedarik etmek için Irak'a başvurduğunu söylüyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre Suudi Arabistan, Irak Petrol Pazarlama Şirketi'nden (SUMO) rafinerilerine 20 milyon varil ham petrol vermesini istedi.

Bu gazete ayrıca şunları yazdı: ‘Arabistan’ın Aramco şirketi yorum yapmaktan kaçınırken, Soma devletinin petrol şirketinin müdür yardımcısı Ali Nizar Şater, şirket ile Suudi Arabistan arasında bir anlaşma olmadığını söyledi.’



Yeni yorum ekle