Suudi bir prens Bin Selman’a karşı yeni bir hareket kurdu

Sa, 17/09/2019 - 18:53

Almanya’da ikamet eden Suudi bir prens, yayımladığı bir video yoluyla “Arap Yarım Adası’nın evladları için özgürlük” hareketini kurduğunu açıkladı.

Welayet News - Almanya’da yaşayan Suudi rejimine muhalif prens Halid bin Ferhan Al-i Suud, dün (Pazartesi) yayımladığı bir video yoluyla “Arap Yarım Adası’nın evladları için özgürlük” hareketini kurduğunu ilam ederek Suudi Kraliyeti için anayasının tedvin edilmesi talebinde bulundu.

Alkhaleej Online’de çıkan habere göre, prens Halid, YouTube’ta yayınlanan bu videoda, “Haklı olmadığı halde Muhammed bin Selman’ın veliaht koltuğuna oturmasından üç yıl geçeli Arabistan’da yöneticinin konumu, emredip itaat edilen Tanrı konumuna çıkarılmış durumda” diyor.

Halid bin Ferhan kral Selman’ı da eleştirerek, şöyle diyor: “Kral Selman veliahtlık mevkisine liyaketi olmayan birini getirmiştir. Kral Selman ve oğlu dönemindeki Suudi hükümeti Arabistan’ın itibarını zedelemiş ve bu ülkenin konumunun Araplarla Müslümanlar arasında ve uluslararası düzeyde düşmesine neden olmuştur”.

Sürgün hayatı yaşayan prens Halid, sözlerinin devamında, Arabistan’daki temel kuralların, kendi deyimiyle, başkalarının çıkarlarına ayarlanmış ve en kötü bir forma bürünmüş olan temel kuralların değişmesi doğrultusunda hareket edeceğini belirtiyor.

Suudi prens, konuşmasının başka bir bölümünde ise, “Bin Selman döneminde siyasi sığınmacıların sayısının baskı ve sivil aktivistlerin tutuklanması neticesinde arttığını” ifade ederek, “Avrupa ülkelerinde siyasi sığınma hakkını alabilmeleri ve desteklenmeleri için bütün siyasi sığınmacılara yardım edeceğini” söyledi.

Prens Halid’in dediğine göre, kurmuş olduğu hareket bütün çabasını siyasi taleplerinin Suudi yerkililerce dikkate alınması yönünüde hacayacak. Bu hareketin amacı, siyasi özgürlükler, parlemantonun kurulması, anayasının yazılması, halkın siyasi kararlara müşareketi ve son olarak hukukun üstünlüğünün sağlanması olarak belirlenmiştir.

Arabistan’da tacirlerin ve şahzadelerin tutuklanmasına da değinen prens Halid, bu tür adımların Suudi yönetimini uluslararası toplumda eleştirilerin hedefi haline getirirken diğer yandan ise ülkede yatırımların azalması ve ekonomik sorunların çıkmasına neden olduğunu vurguladı.

Suudi ordusu Yemen savaşına inanmıyor

Sözlerinin devamında, Yemen savaşı ve Suudi yönetinin askeri maliyetilerini değerlendiren Halid bin Ferhan, “Riyad’ın Yemen savaşında yaşadığı yenilgiler Suudi askeri güçleri bu savaşa inanmadıkları için yaşadığını” vurguladı.

Prens Halid, “Suudi askerlerin insani vicdanı bu savaşın haklı oluşunu kabul etmeyeceğini” belirterek,  “Suudi yönetimi ‘daha küçükler’le ittifak yaparak kendini bütün Arap ve Müslüman milletlerle düşman bir konuma getirdiğini” kaydetti.

“Bin Selman dönemindeki Arabistan ülkesinin her yerde İslam’a, Müslümanlara ve Arap milletine karşı mücadelenin bir koluna dönüştüğünü” söyleyen Suudi prens, “Bin Selman’ın Yemen’e saldırarak Arabistan’ı tehlikeli ve gerçek bir güvenlik tehdidinin hedefi haline getirdiğini” belirtti.

Silah satın almanın hacmine de değinen Halid bin Ferhan, “Son üç yıldaki askeri maliyetler Suudi Arabistan’ın toplam bütçesinin üçte birine tekabül eden bir oranda artış göstermiştir ama bu orana göre, güvenlik tehditleri azalmamıştır” dedi.

Halid bin Ferhan, son olarak ise, “ Arap Yarım Adası’nın evladları için özgürlük hareketi, Selman ailesinin girişimlerine karşı durmak için Suudi hanedanın içinden çıkmış bir harekttir. Herkes Arabistan halkının özgürlüğü için çaba içinde olmalıdır” ifadelerini kulladı.

Welayet News



Yeni yorum ekle